Foto: SVT

83-åriga Ingegerd får hjälp att laga maten

Uppdaterad
Publicerad

Ingegerd Dehn från Malmö är 83 år och drabbades av en stroke för  två år sedan. Hon är en av dem som nu får matlagningshjälp av hemtjänsten.

Sen stroken har Ingegerd Dehn jobbat hårt för att komma tillbaka. Och även om hon behöver daglig hjälp med matlagning av hemtjänsten så kan hon laga enklare rätter själv.

– Om jag gör sås blir det alltid pulver och det här med kryddor och smaksättning har jag tappat sedan stroken, säger hon.

Äldrematen i Skåne

Har du någon favoritmat?

– Fisk är jättegott. Men vilken fisk jag än gör så är det filéer. Tiden man kunde sitta och bena fisk tillhör det förgångna.

Ingegerd Dehns enkla mattips:

Rotmos:

Ingredienser:

Fläsklägg

Hel kryddpeppar

Kålrötter

Potatis

Salt

Gör så här:

Koka fläsklägg, salt, vatten och hela kryddpepparkorn. Koka potatis och kålrötter. För att inte gå miste om den goda kålsmaken, se till att du har mer kålrötter än potatis som mest är till för att ge moset en bra konsistens. Blanda alltsammans. Klart!

Lax i citron/lime-sås:

1 port

Ingredienser:

En laxfilé

Pulversås (citron och dill eller citron-lime)

Potatis

Gör så här:

Gör först såsen. När den är nästan färdig, lägg i laxen som får koka upp. Lägg på lock och tag bort kastrullen från plattan. Låt stå tills laxen blivit klar av eftervärmen. Servera med potatis!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äldrematen i Skåne

Mer i ämnet