• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industribyggnad på Kongahällavägen, mellan Björlanda och Säve flygplats, på Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län, med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området inom en radie av 3 km att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: Scanpix

Faran med enstegsfasader kända utomlands

Publicerad

Utomlands var det sedan länge känt att enstegstätade fasader ofta drabbades av fukt och mögel. Men i Sverige larmades om bristerna först 2007.

Trots att det i USA var känt redan på 1990-talet att enstegstätade fasader hade brister med stor risk för fuktskador slogs larm i Sverige först 2007.

Varken byggbranschen eller myndigheter såg problem med putsade fasader utan luftspalt eller dränering – en metod som blev vanlig på 1990-talet och som använts på tiotusentals hus.

Att larmet om fuktrisken kom först 2007 har haft avgörande betydelse för de 34 villaägare i Svedala som tagit strid för ersättning.

Göta hovrätt ansåg att hustillverkaren Myresjöhus inte gjort något fel eftersom husen, som drabbats av fuktskador, byggts 1999-2003.

Nu ligger avgörandet hos Högsta domstolen (HD) som först ska besluta om prövningstillstånd.

Under hela rättsprocessen har villaägarna förgäves lyft fram att det utomlands länge varit känt att likartade byggmetoder skapat problem. Det gäller bland annat Kanada, Nya Zeeland och framför allt USA.

I USA förekom redan på 1990-talet flera domstolstvister som ledde till förlikning. 2000 ändrades reglerna i USA och det kom krav på dränering inuti fasaden, skriver Ny Teknik. Men det uppmärksammades inte av svenska myndigheter. Det borde man ha gjort enligt Nikolaj Tolstoy, utvecklingsledare på Boverket. Nu finns ett utökat internationellt samarbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Enstegstätade hus

Mer i ämnet