Konsumentombudsmannen stöttar drabbade villaägare

Uppdaterad
Publicerad

Nu prövar Högsta domstolen om byggjätten Myresjöhus gjorde fel som byggde fasader utan luftspalt.

Målet berör uppemot 30 000 hus i Sverige och eftersom så många är drabbade har Konsumentombudsmannen valt att driva processen.

– Vi bedömer att det är ett mål som är av stort principiellt intresse. Det är många konsumenterna som bor i sådana hus, säger Cecilia Tisell, ställföreträdande konsumentombudsman.

Det handlar enstegstätade fasader. Byggmetoden innebär att man putsar direkt på isoleringen utan luftspalt i väggen. Metoden har lett till fuktproblem och används inte längre.

Oklart vem som ska betala

I Högsta domstolen står byggjätten Myresjöhus mot 32 villaägare från Svedala. Frågan som Högsta domstolen ska pröva är om Myresjöhus gjorde fel som byggde fasader utan luftspalt.

– Vi anser att det är ett utvecklingsfel och det innebär att det fanns några risker när husen uppfördes. Till och med Boverket lämnade typgodkännande 1982. Boverket har först i efterhand ifrågasatt metoden, säger Peter Savin, Myresjöhus advokat.

– Frågan är väl på vems bekostnad man ska testa och ta risker. Vi tycker inte att det är konsumenterna som ska bära risken, säger Cecilia Tisell, stf konsumentombudsman.

Myresjöhus anser att villaägarna försöka få pengar från byggsfelsförsäkringen för att få fasaderna bytta. För byggbranschen står miljardbelopp på spel om Myresjöhus skulle förlora i Högsta Domstolen och i förlängningen tvingas bekosta fasadbytena.

Hittade mögel i köket

– Det är inte säkert att man behöver åtgärda husen. Ingen har visat hur det ser ut bakom fasaden, säger Peter Savin, Myresjöhus advokat.

Men Jan Ivarsson, en av de 32 villaägare i Svedala som driver processen mot Myresjöhus med stöd av Konsumentombudsmannen, upptäckte nyligen svartmögel i sitt kök.

Han rev upp golvet när kylskåpet började läcka och då hittade han mögel på ett helt annat ställe i köket än där kylskåpet hade stått.

– Det verkar ha att göra med fasadkonstruktionen eftersom det är vid den vägg där vi haft högst fuktkvoter, säger Jan Ivarsson, villaägare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Enstegstätade hus

Mer i ämnet