Anna Borgius, socialchef i Svedala: – Det är inte acceptabelt Foto: SVT

Färdtjänstbolaget debiterade 6.000 kronor för fyramilsresa

Uppdaterad
Publicerad

Trelleborgs kommun är inte ensamma om att feldebiteras för färdtjänsten. Svedala kommun har också fått felaktiga fakturor från Vellinge taxi.

– Det här är inte acceptabelt, säger Anna Borgius, socialchef i Svedala efter att hon tagit del av SVT Nyheters granskning.

Vellinge Taxi kör färdtjänst i tre kommuner: Vellinge, Trelleborg och Svedala. Kontrakten är tillsammans värda ungefär 20 miljoner kronor per år.

I fredags avslöjade vi omfattande felaktigheter i fakturaunderlaget till Trelleborgs kommun, som då beslutade att stoppa betalningarna och kräva nya underlag från Vellinge Taxi.

En granskning av fakturaunderlagen till Svedala kommun visar också på felaktigheter. Vi har granskat en bråkdel av resorna i enbart september månad, men ändå hittat flera fel. På ett år fakturerar man omkring 17.000 resor.

Det handlar ofta om att flera personer åker i samma taxi, men att Vellinge Taxi tar betalt som om det vore flera resor.

Ett av flera exempel är en söndagsutflykt för ett LSS-boende. En taxi skjutsade fyra ungdomar till en handelsträdgård i Vellinge, två mil bort. Samma taxi körde fem personer tillbaka till Svedala.

Två resor blev nio på fakuran

Vellinge Taxi tog 6.100 kronor för resan tur och retur. Enligt färdtjänstavtalet ska den kosta 1.435 kronor. Taxibolaget fakturerade för nio enkelresor istället för en i vardera riktning.

Varför har ni inte upptäckt det här tidigare? Ni har haft ett avtal med Vellinge taxi sedan 2013 och först nu när jag visar på felaktigheter så reagerar ni?

– Vi har haft avtalsuppföljning varje år och där har detta inte uppmärksammats. Vi har gjort stickprov på fakturorna. I samband med att kostnaderna för färdtjänsten ökade 2016 så gjorde vi en grundlig utredning och då upptäckte vi inte detta.

Dagen efter att SVT Nyheter bokade ett möte med Svedala kommun skickade Vellinge Taxi ett nytt underlag där fakturaunderlaget har ändrats. Anna Borgius säger att det nya fakturaunderlaget ska genomgå en noggrann granskning.

”Misstag av växelpersonalen”

Vellinge Taxis vd Jörgen Nilsson vill inte intervjuas, men i ett brev till redaktionen skriver han att det var ett misstag av växelpersonal som gjorde att LSS-boendets resa den 17 september inte bokfördes som samåkning.

Jörgen Nilsson säger att det dessutom varit fel i dataprogrammet som skapar fakturaunderlaget.

”Att det funnits två felaktigheter i hur vårt faktureringsprogram är konstruerat är sant. Detta har nu IT-ansvarig rättat till. Det är också ett faktum att det var SVT:s reportage som fick oss att upptäcka felet”, skriver Jörgen Nilsson, som också menar att den nya datakörningen visar att bolaget tagit för mycket betalt av Trelleborg men för lite av Svedala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.