Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Färre unga är skuldsatta idag än tidigare. Varken Torbjörn Lindell eller Sarah Elwanni har problem att få ihop ekonomin. Foto: SVT

Forskare: E-handeln ökar ungas skuldsättning

Publicerad

Antalet personer i 18-25-årsåldern som är skuldsatta hos Kronofogden minskar. Samtidigt är de enskilda skulderna större. Nu varnar forskaren Davor Vuleta för att en kommande lågkonjunktur kan leda till att fler unga fastnar i skuldfällan.

– Om konjunkturen vänder är det större risk att folk blir arbetslösa och har du inga inkomster kan du inte betala dina skulder, säger Davor Vuleta,som är forskare på Lunds Universitet och också anställd på Kronofogden.

Sedan 2010 har antalet skuldsatta unga vuxna minskat från 3,4 till 2,8 procent. Bakgrunden är enligt Kronofogden att den svenska och globala ekonomin har varit god.

Färre men större skulder

Genomsnittsskulden för personer i åldersgruppen 18-25 är idag 42 000 kronor. Det är 40 procent högre än de 34 000 kronor det var år 2010.

– Vi har sett en förskjutning där kreditmarknaden och e-handel bidragit till att skulderna idag är större, säger Davor Vuleta.

Press att passa in

Sarah Elwanni är 18 år och har själv inga problem att få ekonomin att gå ihop, då hon både jobbar och bor hemma.

– Jag tror att folk i min ålder känner en press att äga trendiga kläder och prylar för att passa in. Det tror jag är en anledning till att vissa tar lån som de egentligen inte har råd med, säger Sarah Elwanni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer