Av Skånes 33 kommunstyrelseordförande är endast sju stycken kvinnor. Det visar länsstyrelsens jämställdhetsbarometer, som presenterades på måndagen. Foto: Länsstyrelsen

Färre kvinnor i de skånska kommunledningarna

Uppdaterad
Publicerad

Antalet kvinnor i Skånes kommunledningar har minskat sedan förra mandatperioden. Det visar länsstyrelsens jämställdhetsbarometer, som presenterades på måndagen. Av Skånes 33 kommunstyrelseordförande är endast sju stycken kvinnor. 

Detta är en minskning från valet 2014, då tolv ordförande var kvinnor. 

I samtliga skånska kommuner, förutom Kävlinge, är män i majoritet. I endast elva av kommunerna ligger könsfördelningen inom intervallet 40–60 procent – ett mått som, enligt regeringen, anger om en politisk styrelse är jämställd.

Linda Allansson Wester (M) i Svedala är en av Skånes sju kvinnliga kommunstyrelseordförande. Foto: Gunilla Fritze

När det gäller de skånska männens uttag av föräldraledighet, har det skett en svag ökning sedan 2014. Då tog männen ut 22 procent av föräldrapenningsdagarna. I dag är uttaget 27 procent – en ökning med fem procentenheter. Skåne ligger något sämre än rikssnittet på 29 procent. 

Lommas pappor bäst

Papporna i Lomma är bäst i länet på att ta ut sin föräldraledighet, 33 procent, medan männen i Perstorp tar ut 22 procent av dagarna och är ”sämst i klassen”.

Jämställdhetsbarometern redovisar också inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor. Malmö är den kommun där medianinkomsten skiljer sig minst mellan kvinnor och män. I Malmö tjänar männen i snitt 30 000 kronor mer än kvinnorna på ett år.

Störst inkomstskillnad finns i Lomma, där männen tjänar 146 000 mer än kvinnorna årligen. En kommun som ligger i medelläget är Perstorp, där inkomstskillnaden är 93 000.

”Inget häpnadsväckande”

Länsstyrelsens jämställdhetssakunniga Sara Lhådö är inte förvånad över statistiken. 

– Det finns inget som är helt häpnadsväckande. Det följer de nationella trenderna, där det går lite framåt och lite bakåt på olika områden. 

För att åstadkomma en förbättring av jämställdheten behöver man jobba på alla områden, säger hon.  

– Vi har ju genuspedagogik i förskolan och praktik på högstadiet, där man försöker få killar att söka till icke mansdominerade yrkesområden. Men det räcker inte.

Enligt Sara Lhådö är det lättare att få tjejer att välja mansdominerade yrken än tvärtom. 

– Det finns ju ett ekonomiskt incitament för tjejerna, eftersom löneläget i de mansdominerande yrkena är högre. 

Kommuner med kvinnlig ordförande

De sju skånska kommun med kvinnlig kommunstyrelseordförande är:

  • Hörby
  • Kävlinge
  • Malmö
  • Simrishamn
  • Svedala
  • Vellinge
  • Ystad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.