Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Inga direkttåg mellan Köpenhamn och Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Det blir tåg var 20:e minut över Öresundsbron istället för var tionde minut i rusningstrafik. Resenärer kommer inte heller att kunna åka direkt mellan Köpenhamn och Malmö.

Det beskedet lämnade Skånetrafiken på tisdagseftermiddagen om hur id-kontrollerna kommer påverka tågtrafiiken över Öresundsbron framöver.

Det är ett besked om ännu färre avgångar mellan de båda städerna, något som kommer att drabba pendlarna.

– Det kommer gå färre tåg i rusningstrafik över bron, och det kommer att bli trångt under vissa tider. Vi har helt enkelt gjort så här för att trafiken ska flyta på så bra som möjligt, säger Skånetrafikens pressekreterare Joakim Borgudd till SVT Nyheter Skåne.

I går kom beskedet att SJ ställer in sina tåg mellan Malmö och Köpenhamn på grund av id-kontrollerna. Nu ställer också Öresundståg in vissa turer över bron.

Inga direkttåg mellan Köpenhamn och Malmö

Från den 4 januari kommer det inte att gå att resa direkt Köpenhamn-Malmö. Alla Öresundståg till Sverige kommer att avgå från Kastrup/Köpenhamns Flygplats och resenärerna måste ta sig till Kastrup med andra tåg som har Kastrup som slutstation, med Metro eller med lokala bussar.

Öresundstågen kommer från den 4 januari att köra var 20:e minut och 10-minuterstrafiken i rusningstid är inställd. Som resenär får man räkna med att det kommer att bli trångt ombord på tågen och att restiden från Danmark till Sverige förlängs.

Tågen från Sverige mot Danmark påverkas inte av ID-kontrollerna, men kommer att avgå var 20:e minut även i den riktningen.

ID-kontrollerna

ID-kontrollerna kommer att ske i anslutning till Kastrup/Köpenhamns flygplats. Alla resenärer som ska resa till Sverige kommer att behöva gå igenom ID-kontrollerna för fortsatt resa till Sverige. Kontrollerna kommer att organiserasas av danska DSB.

Exakt hur kontrollerna kommer att genomföras vet vi först efter jul då DSB presenterar sitt upplägg. Alla resenärer från Danmark får räkna med att resan kommer att ta längre tid än normalt.

Gränskontrollerna på Hyllie

Polisens gränskontroller på Hyllie station fortsätter likaså och kommer även fortsättningsvis påverka trafiken mellan Köpenhamn och Malmö. De förseningar som eventuellt uppstår vid Hyllie station regleras på Malmö C genom att ankommande tåg från Kastrup/Köpenhamns flygplats väntar in nästa Öresundstågsavgång.

På så sätt regleras förseningen och tågen går i tid från Malmö och för inte med sig ytterligare förseningar in i Skåne och i resten av Öresundstågssystemet. Detta kan innebära att man som resenär får byta tåg på Malmö C och att restiden förlängs.

Pågatågstrafiken

Från den 4 januari körs Pågatågstrafiken från Simrishamn, Ystad och Trelleborg enligt ordinarie tidtabell och alla tåg stannar på stationerna Svågertorp, Hyllie och Triangeln.

Alla resor kommer att vara sökbara i Skånetrafikens reseplanerare från den 30 december och för resor i Danmark se även www.rejseplanen.dk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ID-kontroller vid Öresundsbron

Mer i ämnet