Färsingaskolan i Sjöbo håller stängt trots att sportlovet ännu inte har börjat. Orsaken är hot och vandalisering på skolan. Foto: Sjöbo kommun

Explosioner och hot stänger skola i Sjöbo

Uppdaterad
Publicerad

Färsingaskolan i Sjöbo stänger efter våld och skadegörelse på skolan. Skolans huvudskyddsombud har beslutat om skyddsstopp.

– Färsingaskolan har hamnat i en negativ spiral som vi ser allvarligt på. Vi lägger stora resurser i det pågående arbetet med att vända situationen, säger förvaltningschef Ninda Wegbratt Menkus, i ett pressmeddelande på onsdagen.

En facklig enkätundersökning bland skolans personal visade förra veckan på stora och akuta hälsorisker kopplade till bemanningsproblem, rapporterar Ystads Allehanda.

”Hemmagjorda bomber”

Enligt Frida Johansson, förälder till en elev på skolan, har oroligheterna trappats upp.

– Efter nyår skadades en elev av en nyårsraket. I går exploderade tre hemmagjorda bomber. Det var ren tur att ingen blev skadad. Det är en tiktoktrend just nu att blanda hushållskemikalier i petflaskor, säger hon till SVT Nyheter Skåne.

– Lärare har hotats, mobbats och blivit slagna av elever, säger Frida Johansson som samtidigt understryker att det är mycket som är bra på skolan.

Skolan håller stängt torsdag och fredag, hela sportlovsveckan samt ytterligare en dag efter det. Om rektorn inte lyckas säkra arbetsmiljön kan skyddsstoppet förlängas.

SVT har sökt skolans rektor samt facklig företrädare för kommentarer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.