Foto: Helena Bohm-Nilsson

Festival vill vara ögonöppnare för gatukonst

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en stor graffiti- och gatukonstfestival i Köpenhamn med ett 50-tal konstnärer från hela världen. På stora skivor mitt i centrala Köpenhamn kan man se hur konstverken växer fram till och med söndag.

International Meeting of styles är en kringresande gatukonstfestival som pågår från mars till november i olika städer världen runt. Det är tredje gången den är i Köpenhamn.

Foto: Helena Bohm-Nilsson

Internationellt nätverk

– Syftet med festivalen är att introducera graffitikonsten för vanliga medborgare och låta dem förstå att det inte handlar vandalism utan att det är ett hantverk. Idén är att dela idéer och erfarenhet, projektledare Toke Kjer, projektledare för festivalen.

Toke Kjer, projektledare på festivalen. Foto: Helena Bohm-Nilsson

International Meeting of styles är ett internationellt nätverk av graffiti- och gatukonstnärer som startade 2002 i Tyskland. Gemensamt är passionen för graffiti och man träffas för att utbyta idéer och arbetsmetoder.

Jimmy Skize från Helsingborg har målat graffiti i 33 år. Foto: Helena Bohm-Nilsson

Deltagare från Peru

Tio svenska gatukonstnärer deltar i fetsivalen. En av dem är Jimmy Skize från Helsingborg. Han har hållit på med graffiti i 33 år.

– För mig handlar festivalen om att träffas och dela erfarenheter. Man märker att folk är facinerade. Synen på graffiti har förändrats på senare år, men det är fortfarande ett mer öppet klimat i många andra länder, jämfört med i Sverige, säger han.

Tio svenskar deltar i festivalen. Foto: Helena Bohm-Nilsson

I Köpenhamn utgår man från Pumpehuset och vid Axel Torv. Deltagarna kommer från Australien, Peru, och från många ställen i Europa.

Joshila Dhaby och Axel Ruhomaully från Mauritius. Foto: Helena Bohm-Nilsson

Joshila Dhaby kommer från Mauritius och tycker det är spännande att få arbeta med sin konst här.

– Hemma är det svårt att få tag i rätt färger och material och man får använda vanliga målarfärger istället, säger hon.

Lockade besökare från

En av de många besökarna som strosade förbi konstverken på Axeltorv under lördagseftermiddagen var norskan Rebekka Kristoffersen. Hon fascinerades över de många olika stilarna som konstnärerna målade i.

– Det går från väldigt figurativt till abstrakt och rena bokstäver. Det är kul att se att det kan vara så olika från konstnär till konstnär, säger hon

Besökaren Rebekka Kristoffersen. Foto: Adam Bergsten/SVT

Hon slogs av hur de olika konstverken nästan tycks flyta ihop under tiden som de långsamt växer fram på de stora målarväggarna. Under lördagen var inget av verken helt färdigmålade. Först under söndagen kommer allt att var färdigställt. Då kommer Rebekka komma tillbaka för att se hur resultatet blev.

– Det kommer se väldigt bra ut, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.