Den rödgrönrosa budgeten för 2016 presenteras. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fi hoppar av röd-grön-rosa samarbetet i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Det röd-grön-rosa samarbetet i Lunds kommun är numera bara röd-grönt. Flyktingpolitik och budget är några av anledningarna till avhoppet.

Feministiskt initiativ, Fi, vill inte hålla fast vid kommunstyrelsens åtgärdspaket för att få budgeten för 2016 i balans. De har tidigare deklarerat att partiet vill se en större skattehöjning än föreslagna 15 öre.

– Vi ville bespara nämnder och kommunala verksamheter kraftiga nedskärningar. Vi var beredda att förhandla och kompromissa med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, men vi märkte att de inte var beredda att mötas oss tillräckligt, säger Pernilla West, partiföreträdare och gruppledare för Fi i Lund.

Flyktingmottagning och damlagstaxor

Men efter möte med partimedlemmar och politiker var Fi beredda att stanna kvar med 15 öres höjning, men då ville man ha ett betydande inflytande för att på andra sätt för att få igenom mer av sin egen politik.

– Vi ville öka flyktingmottagandet väsentligt i Lunds kommun. Vi tycker att man tar emot långt färre än vad vi borde per capita och är en av de sämsta kommunerna på flyktingmottagande.

Dessutom ville partiet att dam- och herrlag skulle få olika hyrtaxor för att bli mer jämställda.

– Vi ville att damlag skulle få lägre hyrtaxor, eftersom de har det sämre ekonomiskt. Men det fick vi inte gehör för heller.

Ingen höjd skatt

Avhoppet kom bara några timmar före torsdagens budgetdebatt i Lunds fullmäktige.

”Budgetsamverkan är den mest centrala delen av en politisk koalitions samarbete. I och med att Fi inte ställer upp på koalitionens budget ser vi det som omöjligt att Feministiskt initiativ kvarstår i samverkan”, skriver Socialdemokraterna och Miljöpartiet i ett gemensamt pressmeddelande.

Där röstade man under torsdagseftermiddagen igenom varje punkt i budgeten för sig och när det kom till skattesatsen så var det Alliansens förslag på ingen skattehöjning alls som vann med stöd av Sverigedemokraterna. Fi röstade på Vänsterpartiets budgetförslag på 30 öres höjning.

Vill fortsätta samarbeta

S och MP hoppas att man även i framtiden ska kunna samarbeta med Fi i olika sakfrågor, vilket de också är beredda på.

– Vi kommer självklart stötta Socialdemokraterna och Miljöpartiet före Alliansen och vi kommer fortsätta samarbeta i ett flertal frågor. Det var jobbigt att behöva förändra det politiska läget såhär, det var inte vad vi hade hoppats på, säger Pernilla West, partiföreträdare och gruppledare för Fi i Lund

Det här är det andra avhoppet från den styrande koalitionen i Lund denna månad. I början av november hoppade Vänsterpartiet av för att man inte kunde ställa sig bakom budgeten.

Kommunalråden Anders Almgren (S) och Emma Berginger (MP) skriver att de är beredda att fortsätta regera Lund tillsammans som ett minoritetsstyre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.