Både gymkedjan Fitness 24 Seven och Helsingborgsföretaget Forsea måste betala tillbaka alla pengar de fick i korttidsstöd av Tillväxtverket. Detta eftersom de inte befann sig i de ekonomiska svårigheter som de uppgav vid ansökan, enligt Tillväxtverket. Foto: Anders Wiklund/Johan Nilsson/TT

Skånska företaget fick miljonstöd – delade ut 73 miljoner i vinst

Publicerad

Tusentals skånska företag måste betala tillbaka pengar efter att ha fått för mycket statligt stöd av Tillväxtverket.

Störst återkrav fick gymkedjan Fitness 24 Seven - bolaget delade ut 73 miljoner kronor i vinstutdelning bara månader efter att de sökt om stödpengar.

Gymkedjan Fitness 24 Seven, med säte i Lund, fick under 2020 nästan 10,5 miljoner kronor i statliga stödpengar för permittering av personal.   

Men i höstas krävde Tillväxtverket tillbaka hela summan.

Anledningen är att gymkedjan i oktober, bara några månader efter att ha sökt pengar från Tillväxtverket, gjorde en vinstutdelning på 73 miljoner kronor.  

“Tillväxtverkets bedömning är att företaget därmed inte har drabbats av tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter som företaget inte kunnat förutse eller undvika”, står det i beslutet.

Svaret: Situationen stabiliserades snabbare än förväntat

I ett mail till SVT skriver VD Magnus Frennmark att de inväntar ett lagakraftvunnet beslut innan de kan genomföra en eventuell återbetalning till Tillväxtverket.

“När Coronapandemin bröt ut använde vi oss av de möjligheter som fanns till hands för att motverka kraftigt negativa konsekvenser för vår verksamhet, däribland korttidsarbete. Lyckligtvis stabiliserades situationen snabbare än förväntat” skriver han.

Färjebolag lämnade oriktiga uppgifter 

Helsingborgsföretaget Forsea AB, som bedriver färjetrafik mellan Helsingborg och Helsingör, har också tvingats att betala tillbaka alla stödpengar.

I tre omgångar under 2020 sökte bolaget statligt stöd och menade att företaget hamnat i allvarliga ekonomiska svårigheter på grund av covid-19. Totalt fick Forsea AB drygt 1,8 miljoner kronor i stöd.  

Men när Tillväxtverket granskade nettoomsättningen i moderbolaget så hade den ökat med nästan 19 procent år 2020 jämfört med året innan.  

“Granskning visar att ni över tid haft en positiv trendmässig utveckling. Det föreligger inte heller ett tydligt trendbrott som sammanfaller med pandemins verkningar,” står det i återkravsbeslutet.  

Tillväxtverket bedömer också att Forsea lämnat oriktiga uppgifter.

Forsea lägger på telefonluren

När SVT söker VD:n på Forsea AB för en kommentar slutar det med att en representant lägger på luren mitt i samtalet. 

– Vi har mottagit beskedet och medgivit återkravet. Vi har inga ytterligare kommentarer utan vi förväntade oss det här, säger representanten för Forsea till SVT.

Vad menar du med att ni förväntade er det? Om ni nu förväntade er återkrav, varför sökte ni pengar?

Men Forseas representant lägger på telefonen mitt i frågan, utan att lämna något svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.