Gunilla Ranebo, en av 16 kvinnor som kräver ersättning för sina felaktiga implantat. Foto: Fredrik Önnevall

Fick felaktiga implantat – kräver betalt för nya bröst

Uppdaterad
Publicerad

Efter skandalen med otillåtna bröstimplantat ställs nu Plastikkirurgi-kliniken i Hässleholm inför tingsrätten. Bakom stämningen står 16 drabbade kvinnor. Gunilla Ranebo från Bromölla är en av dem.

Det har nu gått tio år sedan Gunilla Ranebo tog beslutet att operera sina bröst på kliniken i Hässleholm.

Hon var medveten om riskerna, men kände att hon inte var nöjd med sin kropp.

Gunilla Ranebo. Foto: Edina Hrustic

– Jag gjorde det eftersom jag hade ammat tre barn. Brösten var inte som de brukar, men jag har inte förstorat dem utan jag har fyllt ut dem, så det är min vanliga storlek, säger Gunilla.

Men våren 2010 kom beskedet som skakade många kvinnor runt om i världen och i Sverige. Bröstimplantaten från den franska tillverkaren Poly Implant Prothes förbjöds, när det upptäcktes att de innehöll otillåten industrisilikon. Uppemot 4000 kvinnor i Sverige hade då redan fått implantaten inopererade, och Gunilla var en av dem.

Konsumenttjänstlagen gäller

Gunilla och 15 andra kvinnor stämde kliniken i Hässleholm och begärde skadestånd.

– Jag tycker att jag och alla andra tjejer i Sverige har rätt till ersättning. De kom ut från första början och sa att de inte ville ersätta alls, och ville man ha nya så fick man själv bekosta det. Men man hade ju betalat en gång innan och fick livstids garanti, säger Gunilla.

TV: Se hela inslaget

Advokaten Gunnar Brolin företräder kvinnorna, o eftersom operationerna inte räknas som sjukvård tillämpas konsumenttjänstlagen.

– Det här är inte som inom allmän sjukvård, när man betalar en liten peng. De här kvinnorna har betalat ganska stora pengar för att få den här tjänsten utförd. Och så utsätts de för ett fel och viftas bort när de försöker påtala felet, säger Gunnar Brolin.

Byter till självkostnadspris

Klinikchefen Barbro Nilsson vill inte ställa upp på intervju angående stämningarna, men menar att de inte gjort något fel eftersom implantaten var CE-märkta, alltså godkända att använda.

Plastkirurgikliniken i Hässleholm Foto: Edina Hrustic

Hon skriver i ett mail att de kan ta ut implantaten kostnadsfritt, och att kvinnorna får nya implantat gratis om de gått sönder.

Är implantaten hela byter kliniken ut dem till ett självkostnadspris.

– Det är just där cynismen ligger, att de säger att de ska hjälpa men att man måste betala för det. Lagstiftningen säger att det ska ske kostnadsfritt för kvinnorna, det är ett sätt att försöka smita från sitt ansvar.

– Jag tycker synd om tjejerna, det gör jag. Det har ju varit väldigt många olika besvär, olika patienter har haft olika smärtor. Det finns ju många som kanske tagit ut implantaten och kanske inte har råd att sätta in nya och går plattbröstade. Det är också en sorg, man tycker inte om sin kropp riktigt som man är van vid. Det blir ju helt annorlunda. Så det är många där ute som har haft det kämpigt, säger Gunilla.

Läkemedelsverkets rekommendationer

Bröstimplantat tillverkade av Poly Implant Prothèse (PIP) har sämre mekanisk hållbarhet och innehåller i en del fall ett vävnadsirriterande ämne i väsentligt högre grad än andra silikonbröstimplantat. Läkemedelsverket och Socialstyrelsen rekommenderar därför kliniker som opererat in PIP-implantat att informera kvinnorna om riskerna samt att operera ut PIP-implantat i förebyggande syfte om det inte i enskilda fall finns medicinska skäl att avstå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.