Läkaren Osama Alhashimy fick kraftiga biverkningar efter att ha fått Astra Zenecas vaccin. Foto: SVT

Läkare fick sjukskriva sig efter covid-vaccering

Publicerad

Osama Alhashimy är läkare och verksamhetschef på vårdcentralen Tulpanen i Malmö. Efter att ha fått första dosen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 blev han så sjuk att han var tvungen att sjukanmäla sig dagen efter.

I torsdags förra veckan blev läkaren Osama Alhashimy vaccinerad mot covid-19 med Astra Zenecas vaccin. Bara ett par timmar senare började han känns sig dålig med frossa, huvudvärk och svettningar.

Dagen efter fick han huvudvärk, feber och hade ont i armen där han hade fått sticket.

– Vi har vaccinerat patienter här med Pfizers vaccin och inte hört om några biverkningar, så jag blev lite chockad, säger han.

Fick stanna hemma dagen efter

Biverkningarna gjorde att Osama Alhashimy var tvungen att sjukanmäla sig dagen efter. Men det är inget som gör honom rädd för att ta dos två.

– Det enda jag var orolig för var att bli sjuk i covid-19. Hellre lite biverkningar än att bli sjuk, säger han.

I februari pausade två regioner vaccineringen av sjukvårdspersonal efter att fler än väntat sjukskrivit sig efter att ha fått Astra Zenecas vaccin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.