Pappans film som avslöjade blottaren

Uppdaterad
Publicerad

Både frun och dottern utsattes för Malenblottaren – Stefan i Båstad tog upp jakten och smygfilmade honom när han blottade sig.

För polisen är det svårt att sätta stopp för en blottares framfart. Beviskraven är högt ställda, konstaterar Axel Johansson vid polisen i Båstad.

– I princip måste vederbörande tas på bar gärning för att man ska komma någon vart i denna typ av ärenden, säger han.

Han deltog själv i jakten på den så kallade Malenblottaren, en länge okänd man som fram till häromåret ägnade somrarna åt att ofreda barn och unga kvinnor på Båstads stränder, i synnerhet vid det populära Malenbadet. Trots mängder av vittnen, anmälningar och omfattande spaning lyckades mannen gäcka polisen i över 10 år.

 ”Nu kör vi tills vi hittar honom”

– Vi hade uppgifter om en man på någonstans mellan 40 och 70 år, iklädd badbyxor och ibland skjorta eller tröja. Det är ett signalement som passar in på ganska många här i Båstad sommartid, konstaterar Johansson.

Bubblan sprack 2010, sedan två små flickor blivit utsatta för blottaren. Den ena flickans pappa, Stefan, tog upp jakten. Han fick till slut tag i mannen och filmade honom med sin mobil.

– Min fru hade utsatts för samme man tio år tidigare och nu hade alltså turen kommit till min dotter. Då kände jag att det fick räcka. Jag bad dottern följa med i bilen och sa att ”nu kör vi tills vi hittar honom”, berättar Stefan.

Polisen: En fällande dom en seger

Stefans smygtagna video ledde till en fällande dom – men bara i detta enda fall. Övriga 15 anmälningar mot mannen underkändes i brist på tillräcklig bevisning. Den 68-årige mannen försattes på fri fot eftersom tiden i häkte var straff nog, ansåg tingsrätten.

– För vår familj och i synnerhet för min dotter kändes det förstås bra att hon blev trodd och att rättssystemet så att säga fungerade i vårt fall. Men jag lider förstås med alla de som utsatts för detta och inte blev trodda av rätten, säger Stefan.

Axel Johansson menar ändå att en enda fällande dom måste ses som en klar seger.

– Så måste man se det, detta är oerhört tungrodda ärenden. Och jag konstaterar att problemet har upphört, det räcker faktiskt för min del. Vi har visserligen haft något enstaka fall av ofredande även efter detta, men då har det handlat om andra förövare, säger Axel Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.