Sillen fångas under natten i havet utanför Skåne. På morgonen landas den i Simrishamn och tas om hand av beredningsföretagen. Foto: Fredrik Svenningsson

Fiskestopp under turistsäsongen hotar lokal delikatess

Uppdaterad
Publicerad

Under fyra månader i sommar kommer allt sillfiske i Östersjön att stoppas. Den färska sillen från traktens fiskare har blivit ett signum för turiststaden Simrishamn.
– Det är en katastrof för turistnäringen, säger Tom Ekström, vd på Skillinge Fisk-Impex.

Hans företag säljer under sommaren nyfångad sill direkt till 40-50 restaurangen i närområdet.

– I Simrishamn är sillamackan och silltallriken viktig för många turister. De vallfärdar hit för den sakens skull, säger han.

Stoppas för att skydda torsken

Beslutet att stoppa sillfisket är fattat av EU:s fiskeministrar för att skydda den hotade Östersjötorsken under dess lekperiod. Men beslutet kritiseras bland annat eftersom att det fiske som stoppas inte äger rum i torskens lekområde.

– Vi välkomnar alla försöka att skydda torsken, men det här kommer tyvärr bli helt verkningslöst, säger Madeleine Lundin, utvecklingschef på Marint Centrum i Simrishamn.

Arbetstillfällen hotas

Sedan beskedet kom har krismötena avlöst varandra i kommunen. För det är inte bara en fråga för turisternas tallrikar. Sillfisket är viktigt för näringslivet och ger många arbetstillfällen inom beredningsindustrin under sommaren. 

– Det är ett stort stort avbräck för företaget som kommer att kosta oss mycket pengar och kanske anställningar så vi är ledsna och överraskade, säger Tom Ekström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer