Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S). Foto: SVT

Landsbygdsministern: ”Kommer inte att gå att ändra beslutet”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige drev på för att inte behöva stoppa det skånska sillfisket, men fick ge sig i förhandlingarna med de andra EU-länderna. Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) är besviken över resultatet:

– Vi hade velat ha ett undantag, men fick inget gehör, säger hon.

Under fyra månader i sommar kommer allt sillfiske i Östersjön att stoppas. Det görs för att skydda den hotade torsken under lekperioden, men kritiker menar att det är verkningslöst eftersom det stoppade fisket inte sker i torskens lekområde. Beslutet är ett hårt slag mot Simrishamn där både turistnäringen och beredningsindustrin vilar tungt på färsk sill från traktens fiskare. Förhoppningen att få det ändrat är liten.

– Bedömningen är att det inte görs undantag efter att förhandlingen är gjord, så nästa läge är inför nästa års förhandlingar, säger Jennie Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.