Räddningstjänstens maskot Foto: Jane AnderssonVisa alla (3)
Visa alla (3)

Flammy ska öka förståelsen för polis och ambulans

Idag fick hundratalet förskolebarn i Malmö träffa polis och räddningstjänst för att kolla in brandbilar, polishundar och blinkande blåljus. Men det handlade inte bara om skoj och bus. Bakom fanns ett allvarligt syfte.

Det var en strid ström av barn som letade sig till Ögårdsparken idag. Och det var ingen tvekan om vem som var populärast. Barnen stod i kö för att få vara med Flammy, Räddningstjänstens egen mascot.

Stundtals var det trängsel runt honom av glada barn som ville kramas och göra high five. Och det där med att kramas var inte så dumt om man tänker på vad som var tanken bakom alla aktiviteter.

– Vår tanke är att barnen ska få träffa polis och räddningstjänst här så att de inte blir så rädda när de stöter på oss i andra sammanhang, säger Glenn Sjöberg som är kommissarie i Stadsområde Öster.

TV: Se hela inslaget här

Att testa polisbil var en hit för många barn. Foto: Jane Andersson

Iman är inte rädd

Iman är här med sin förskolegrupp. Hon säger att hon inte är rädd, även om bilarna kör med sirenerna på. Och hon tycker att det är spännande att få komma nära och titta. Mahmoud och Malek håller med.

– Vi fick sitta och leka i polisbilen och låtsas att vi pratade i telefonen, säger Malek.

– Och när vi satte på sirenen... Jag blev rädd och sprang iväg, säger Mahmoud och skrattar. Han verkar inte så rädd.

Många ville träffa Flammy Foto: Jane Andersson

Svårt att hinna med förebyggande arbete

Dagen i parken ingår i polisens förebyggande insatser. Ett viktigt arbete, men inte självklart.

– Det är en kamp varje dag att få resurserna att räcka till med tanke på alla grova brott som händer i Malmö, säger Glenn Sjögren.

– Men vi vill verkligen inte släppa det här. Vi följer upp det med att vara ute i grundskolorna och prata med eleverna. Det känns väldigt viktigt. Och kanske är det här rekryteringen av ny personal börjar. Flera pojkar säger att de ska jobba som brandmän när de blir stora.

Också Iman vet vad hon vill göra.

– Jag vill bli polis, säger hon bestämt.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer