Lars Hansson (L) lämnar posten som andre vice ordförande i barn- och skolnämnden i Lunds stad. Foto: TT/Lunds kommun

Politiker avgår efter uppmärksammad våldtäkt på skola

Uppdaterad
Publicerad

En politiker i Barn- och skolnämnden i Lunds kommun lämnar sitt uppdrag efter turbulensen kring ett våldtäktsfall på en skola i staden.

Uppmärksamheten blev stor när det uppdagades att två pojkar dömda för våldtäkt tilläts gå kvar på samma skola som flickan de våldtagit.

Nyligen lämnade rektorn på skolan sin tjänst, och nu kommer fler avhopp från ansvariga.

”Helt oacceptabelt”

Under torsdagen meddelade Lars Hansson, andre vice ordförande i Barn- och skolnämnden, sin post. Han skriver själv på sin blogg om beslutet:

”Att låta en förövare gå kvar på samma skola som våldtäktsoffret är givetvis helt oacceptabelt. Jag måste därför ta ansvar för min underlåtenhet att förstå att så skedde, och i konsekvens med detta även för min underlåtenhet att agera”

Lämnar omedelbart

Lars Hansson lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan, och han uppmanar även fler ledamöter i nämnden att följa hans exempel.

Pojkarna har nu omplacerats och får undervisning på en annan skola. Lunds kommun har bett om ursäkt till flickan och hennes familj, och förklarat agerandet att inte omedelbart flytta pojkarna som oacceptabelt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer