Två av de studenter som har valt att utbilda sig i Sverige Foto: SVT/Anna Gjöres

Allt fler kinesiska studenter i Lund – ”Kan integreras mer här”

Publicerad

En av fem studenter vid Lunds universitet från länder utanför Europa kommer från Kina. Det är hård konkurrens om de utländska studenterna, men Lund har ett gott rykte.

– Jag gillar Lund. Det är inte för stort och folk är väldigt hjälpsamma, säger Di Wang.

Hon och Caomengquian Guan kommer båda från Shanghaiområdet och de har valt att läsa sina masterutbildningar i Lund.

Caomengquian Guan som läser demografi tyckte att Lund, som är ett internationellt högt rankat universitet, verkade vara ett bra alternativ när hon letade efter universitet i Europa. För Di Wang som läser på institutionen för Elektro- och Informationsteknik, är studierna i Sverige en en möjlig väg mot hennes dröm om att jobba för svenska ABB.

En av fem från Kina

På Lunds universitet finns studenter från cirka 90 olika länder utanför Europa. Utomeuropeiska studenter måste numera betala för att läsa vid svenska universitet och av dem kommer nästan en av fem som studerar i Lund – från Kina.

– I Kina förväntar många arbetsgivare att man ska ha en internationell utbildning och i och med att medelklassen har fått det bättre under de senaste åren, har många råd, berättar Johan Gunnarsson som jobbar med externa relationer och marknadsför Lunds universitet i Kina.

Konkurrens om studenterna

Men det är hård konkurrens. Bara en procent av alla kinesiska studenter som åker utomlands väljer Sverige.

– En förutsättning är att de känner till något om Sverige redan. Det kan vara till exempel klädmärken eller svensk musik. 

Enligt Johan Gunnarsson väljer två tredjedelar av kineserna USA, Australien och Kanada. Men Di Wang tycker att Sverige är bättre.

– Många av mina vänner som läser i Kanada eller Australien går i en klass med nästan bara kineser, här kan man integreras mer. Jag har bara tre kineser i min klass.

Studenterna Di Wang och Caomengquian Guan ser fördelar med att plugga i Sverige. Foto: Patrik Cegrini

Surströmming och fest

Men att komma till Sverige kan vara en stor omställning. För Caomengquian Guan har sättet att studera varit en positiv överraskning där man själv tar mer ansvar för sin utbildning. Andra saker har varit svårare som mörkret, surströmming eller svenska studenters vanor.

– Vi festar inte lika mycket när vi studerar i Kina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.