Rättegången mot Peter Madsen, som står åtalad för mordet på Kim Wall, inleddes den 8 mars då åklagaren Jakob Buch-Jepsen höll sin sakframställan och påbörjade sina förhör av Madsen. Foto: Hendrik Henzel/Coleen Jose och TT

Så var den sjätte rättegångsdagen

Publicerad

Under tisdagen fortsatte rättegången mot Peter Madsen som misstänks ha dödat journalisten Kim Wall. Under den sjätte rättegångsdagen hördes nya vittnen. SVT fanns på plats i Köpenhamns tingsrätt och rapporterade direkt.

SVT rapporterade · Rättegången mot Peter Madsen dag 6

Detta händer i dag:
  • Fortsatta förhör med vittnen.
Detta har hänt:
  • Kim Walls dödsorsak har inte kunnat fastslås - man har hittat spår av både skärsår och kvävning. Madsen fortsätter att neka till mord men har erkänt oaktsamhetsbrott.
  • Peter Madsen har inte velat svara på varför han styckat kroppen. Han svarar heller inte på varför det fanns stick i Kim Walls underliv.
  • Enligt rättsläkaren stämmer inte Peter Madsens förklaringar till Kim Walls död.
  • Enligt den psykologiska undersökningen framstår Peter Madsen som svårt sexuellt avvikande med narcissistiska och psykopatiska personlighetsdrag.
  • Det är förbjudet att filma eller ta upp ljud inne i rättssalen.
  • SVT försöker rapportera så utförligt som möjligt från rättegången. Vissa detaljer utelämnas av publicistiska skäl.
  • Domen avkunnas 25 april.
09.12
I dag är det sjätte förhandlingsdagen av tolv i Köpenhamns byrett. Vi är alltså ungefär halvvägs in i målet. Förmodligen har lite mer än hälften klarats av eftersom domen avkunnas den sista dagen och schemat innehåller en reservdag. Dagens förhandling sker i rättssal 60 och innehåller fortsatta vittnesförhör.
09.18
I går hördes flera kvinnor som haft sexuella förhållanden med den åtalade Peter Madsen. Vittnesmålen visar att Madsen har rört sig i sadomasochistiska kretsar, men hittills inga vittnesmål som visar att Peter Madsen har utsatt någon för ett våld, som de inte har varit med på eller velat. Dock ska noteras att ett vittnesmål har skett bakom stängda dörrar och där vet vi ingenting om vad den personen har berättat.
09.20
Rättegången hålls alltså i den här salen. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle eftersom det är förbjudet att fotografera, filma eller ta upp ljud inne i rättssalen under tiden rättegången pågår.
 
09.24
Rätten har beslutat om en del begränsningar i rapporteringen. När de gäller flera av vittnesmålen råder namngivningsförbud och förbud att publicera detaljer som gör att vittnena kan identifieras. För oss som bevakar rättegången är namngivningsförbud att föredra framför stängda dörrar som är alternativet. Om det råder stängda dörrar vet vi ingenting om det som kommer fram. Så ser förutsättningarna ut.

Rättegången mot Peter Madsen, som står åtalad för mordet på Kim Wall, inleddes den 8 mars då åklagaren Jakob Buch-Jepsen höll sin sakframställan och påbörjade sina förhör av Madsen.

Onsdagen den 21 mars fortsatte rättegången där åklagaren startade förhöret med att pressa Madsen på frågor om hur styckningen av Kim Walls kropp gått till. Madsen värjde sig för att svara.

– Det var inget rationellt eller genomtänkt, sa han.

Vittnet talade med Madsen om döden

Enligt en rättsläkare som vittnat i rättegången har det inte gått att fastställa dödsorsaken, men möjliga orsaker är skärskador i halsen eller kvävning. Peter Madsen har förklarat att Kim Wall dött av kolmonoxidförgiftning, vilket det enligt rättsläkaren inte finns belägg för då hon inte haft onormala koncentrationer av gaser i kroppen.

Älskarinnor vittnade

Älskarinnor till Madsen trädde under måndagen fram och vittnade om sina relationer med honom. Ingen av dem vittnade om att de ofrivilligt utsatts för sexuellt våld, övergrepp, från hans sida. En kvinna berättade att de har experimenterat med strypsex, men det ska närmast ha skett på hennes initiativ.

En dokumentärfilmare vittnade om att Peter Madsen sagt hur han ”ville bli bättre på att hålla tyst, som om han var huvudmisstänkt i ett mord”.

Fler filmer visades

Vid ett tidigare tillfälle visades animerade filmer från datorn som beslagtogs från Peter Madsens verkstad för rätten. Under tisdagen, den sjätte rättegångsdagen, valde åklagare Jakob Buch-Jepsen att visa fler filmer. Filmerna har funnits i hans dator, på olika externa hårddiskar eller varit filmer som har sökts på från Peter Madsens telefon och innehöll mycket grovt våld.

Under tisdagen vittnade även en kvinna om att Peter Madsen bjöd med henne att segla i ubåten bara några dagarna innan Kim Wall dog.

Totalt är 37 vittnen kallade till den tolv dagar långa rättegången, som fortsätter under onsdagen då fler vittnen förhörs.

Rättegången mot Peter Madsen

Visa

8 mars: Åklagarens sakframställan och förhör med Peter Madsen

21 mars: Fortsatta förhör med Peter Madsen

22 mars: Vittnesförhör, bland annat med rättsläkare

23 mars: Vittnesförhör

26 mars: Vittnesförhör

27 mars: Vittnesförhör

28 mars: Vittnesförhör

3 april: Vittnesförhör, bland annat tekniska experter

4 april: Redogörelse av den rättsmedicinska undersökningen av Peter Madsen

5 april: Reservdag

23 april: Slutplädering

25 april: Dom avkunnas

(Med reservation för ändringar)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet