Rättegången mot Peter Madsen hålls i Köpenhamns tingsrätt. Foto: TT

Vittne: ”Madsen sa att han förmodligen är psykopat”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen fortsatte förhören med vittnen i rättegången mot Peter Madsen som misstänks ha mördat journalisten Kim Wall. Tre älskarinnor berättade om deras tidigare sexuella relationer till den misstänkte – ingen av dem vittnade om att de ofrivilligt utsatts för sexuellt våld.

En av de tre kvinnorna berättade att de har experimenterat med strypsex, men att det närmast ska ha skett på hennes initiativ.

En annan beskrev Peter Madsen som ”manisk” i förhållande till sitt arbete och sitt liv, men inte i förhållande till sex. Enligt detta vittne har ett annat vittne berättat för henne om att Peter Madsen ville göra en film av ett riktigt mord.

– Vi har pratat om döden, sa kvinnan, men menade att Peter Madsen inte gett uttryck för dödsfascination, något som ett tidigare vittne berättat om.

Den tredje kvinnan vittnade om att hon har upplevt Peter Madsen som empatisk. När hon avslutade sitt vittnesförhör formade Peter Madsen sina händer till ett hjärta åt henne.

”Hade svårt att hålla saker för sig själv”

En dokumentärfilmare som intervjuade Peter Madsen samma dag han och Kim Wall for ut med ubåten förhördes under dagen. Hon var djupt skakad under förhöret, där hon berättade att Madsen ska ha sagt att han förmodligen är psykopat och att han hade svårt att hålla saker för sig själv.

– Han sa att han skulle lära sig att hålla tyst, som om han var huvudmisstänkt i ett mord, berättade vittnet.

Vittnen från verkstaden

Två personer som tidigare arbetat frivilligt i Peter Madsens verkstad vittnade också under dagen.

Peter Madsen har hävdat att Kim Wall dog av kolmonoxidförgiftning, något som avfärdades av rättsläkaren när denne förhördes. En av männen berättade att han själv upplevt undertryck i ubåten då han seglat med den. Åklagaren citerade ur polisförhör där vittnet sagt att motorn skulle behöva köras i en halvtimme för att risk för kolmonoxidförgiftning skulle uppstå.

Det andra vittnet från verkstaden uppgav även han att det är möjligt att det kan skapas ett undertryck i ubåten.

Seglat vårdslöst

Peter Madsen är även åtalad för att natten den 10 augusti ha utsatt fartyg och besättningsmedlemmar för fara då han seglat ubåten. En person från sjöfartsstyrelsen vittnade om hur kryssningsfartyget Aidabella detta datum ska ha tvingats ändra kurs för att undvika Peter Madsens ubåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet