Peter Madsen har hävdat att Kim Wall har dött av kolmonoxidförgiftning. Detta finns det enligt rättsläkaren inga belägg för då Kim Wall inte ha haft onormala koncentrationer av gaser i kroppen. Foto: TT

Rättsläkaren: ”Obduktionen visar tecken på våld”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en rättsläkare som vittnade i rättegången mot Peter Madsen går det inte att belägga den misstänktes förklaring till Kim Walls död. Dödsorsaken är inte fastställd, men en möjlig förklaring är att hon dött av skärskador i halsen.

En rättsmedicinare med 17 års erfarenhet berättade under torsdagsförmiddagen för rätten om obduktionen av Kim Walls kropp. Arbetet har enligt rättsläkaren försvårats av att den styckade kroppen under lång tid legat i vatten och att kvarlevorna har hittats vid olika tidpunkter, vilket inneburit olika grader av förruttnelse.

Madsens teori går inte att belägga

Peter Madsen har hävdat att Kim Wall har dött av kolmonoxidförgiftning. Detta finns det enligt rättsläkaren inga belägg för då Kim Wall inte ha haft onormala koncentrationer av gaser i kroppen. Madsen har också hävdat att en stark värmeutveckling skedde då ubåten drabbades av tekniskt fel, men enligt obduktionen finns inga tecken på att Kim Walls kropp utsatts för någon värmepåverkan.

Dödsorsaken har inte gått att fastställa, men möjliga orsaker är enligt rättsläkaren stickskador i halsen eller kvävning.

– Men diagnosen kan inte ställas säkert, säger rättsläkaren.

Kan ha varit vid liv

Under förhöret diskuterades de skador som funnits på Kim Walls kropp. Vissa skador har orsakats efter det att hon dog, till exempel stickskador på bålens övre del. Andra skador har enligt obduktionen skett innan det att hon dog och kan ha orsakats av av slag och fasthållning.

– Det finns två blödningar som man kan vara säker på har skett medan Kim Wall var i livet, säger rättsläkaren.

Advokaten Betina Hald Engmark lyfte under förhöret fram osäkerheter i obduktionsresultatet. Till exempel underströk hon att även om man inte funnit spår av kolmonoxid kan det ha försvunnit ur kroppen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet