Flera anmälningar mot våldsam ordningsvakt

Uppdaterad
Publicerad

Polisen ansåg först att det inte fanns någon grund för ett allmänt åtal mot den ordningsvakt som tryckte ner en nioårig pojke på marken, höll för hans mun och dunkade hans huvud i stengolvet på Malmö central. Men efter att flera polisanmälningar kommit in från allmänheten under måndagskvällen ska polisen granska ärendet på nytt.

– Det ser förfärligt ut men bedömningen som gjordes av vår utredningsenhet i fredags var att det inte var våld i sådan omfattning att det skulle utredas vidare, säger Lars Förstell, pressekretere på polisen i Malmö, till programledarna Lotta Bouvin-Sundberg och Alexander Norén när han medverkar i SVT:s Gomorron Sverige på tisdagsmorgonen.

– Nu har det kommit in andra anmälningar mot detta som gör att vi tar upp det igen, säger Lars Förstell.

Anmälningarna som gäller misshandel, riktas både mot personen som höll fast nioåringen och mot ordningsvakten som höll den andra pojken som uppges vara tolv år gammal.

Alexander Norén: Men hur tänkte man då när man tyckte att det inte var för mycket våld?

– Det var en bedömning man gjorde att det inte låg inom ramen för allmänt åtal och att man därför inte gick vidare med det.

Men återigen, kan du utveckla lite grann, hur kom man fram till att det inte var mycket våld som utövades av ordningsvakten?

– Det var den bedömningen man gjorde, jag deltog inte i det arbetet, säger Lars Förstell.

Pojken ska tillsammans med sin några år äldre kamrat ha tjuvåkt på ett tåg efter att ha rymt från ett HVB-hem och vakterna blev ombedda av poliserna att hålla kvar pojkarna när de kom ut ur tåget. Händelsen på centralstationen fångades på film och videon har publicerats på internet.

Enligt Lars Förstell har en ordningsvakt rätt att utöva rimligt våld om situationen så kräver.

– Men det får inte vara något övervåld, säger han.

Får man någonsin utöva våld mot barn?

– Det är väldigt svårt att svara på den frågan. Det kan bero på många olika omständigheter. Om ett barn är en fara för sig själv och man riskerar att barnet kan utsätta sig själv för en stor skada och det enda sättet att håla den borta från den skadan är att använda våld så kan det vara berättighat.

Finns det något som tyder på att pojken var en fara för sig själv?

– Det är det som ska utredas nu.

Ordningsvakten har tagits ur tjänst och vaktbolaget genomför nu en intern utredning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ingripande mot nioåring

Mer i ämnet