Enligt Joakim Bergman, projektledare på byggarbetsplatsen, vet man fortfarande inte varför bilarna sattes i brand. Foto: SVT

Byggarbetares bilar sattes i brand

Uppdaterad
Publicerad

Sammanlagt fem bilar brann på två olika gator i Oxie i södra Malmö under natten mot torsdagen. Senare upptäcktes en ny brand på en byggarbetsplats i närheten. ”Det var en chock”, säger Tomek Bienick, en av de drabbade bilägarna.

Polis och räddningstjänst fick vid 01-tiden natten mot torsdagen larm om att ett antal bilar stod i brand på en gata i Oxie, i södra Malmö.

Väl på plats upptäckte man att ytterligare ett par bilar brann på en närliggande gata, rapporterar SVT Nyheters utsände fotograf Mikael Nilsson.

Sammanlagt rörde det sig om fem bilar, och polisen misstänker att bränderna är anlagda.

–  Vi har ingen aning om varför bilarna sattes i brand. Nu väntar vi på polisens tekniska undersökning, säger Joakim Bergman, projektledare på byggarbetsplatsen, till SVT Nyheter Skåne.

Brand i närliggande fastighet

När räddningstjänsten fått bilbränderna under kontroll upptäcktes sedan en ny brand, på en byggarbetsplats längre upp på samma gata som de första inrapporterade bränderna.

– Bilarna har samband med byggarbetsplatsen, de tilllhörde byggnadsarbetare, säger Mats Attin, inre befäl på polisen i Malmö.

Foto: SVT

Branden hann aldrig bli fullt utvecklad, men flera mindre bränder blossade upp i byggnaden.

Räddningstjänsten jobbar kvar under morgonen för att se till att få alla brandhärdar under kontroll.

Tomek Bienick från Polen är en av byggnadsarbetarna vars bil stacks i brand inatt. På torsdagsförmiddagen kunde han bara konstatera endast ett sönderbränt plåtskal återstår.

– Det var en chock, säger han. Men jag känner mig inte rädd.

Han har arbetat ett år på bygget i Oxie, innan dess under tre år på byggen i Tyskland.

– Bilen var inte försäkrad. Nu måste jag försöka köpa en ny, säger han till SVT Nyhter Skåne.

Polisjakt i området

Under natten sökte polisen av området, bland annat kontrolleras bilar. En man greps, men släpptes senare.

– Han var på en konstig plats, och omständigheterna var märkliga. Men det dök upp en logisk förklaring till det hela, så åklagaren tyckte vi kunde släppa honom fri, säger Mats Attin på polisen.

En del tekniska fynd har gjorts på platsen under natten, som ska analyseras vidare under dagen.

Händelserna rubriceras i nuläget som mordbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.