Det är hälsofarligt att bo i studentlägenheterna i Pålsjöäng i Lund. Foto: Sarp Duyarp

Flera hundra Lundastudenter tvingas flytta

Uppdaterad
Publicerad

Boende i studentbostadsområdet Pålsjöäng i Lund tvingas flytta eftersom lägenheterna är obeboeliga och måste evakueras. Totalt drabbas 200 studenter, skriver tidningen Lundagård.

Det är Miljönämnden som tagit beslut om att stänga ner studentbostadsområdet eftersom det inte är hälsosäkert. I första hand beror det på vatten- och fuktskador.

”Det har genom miljöförvaltningens inspektioner i bostäderna tydligt framkommit att bristerna är av sådan omfattning och karaktär att de utgör en omedelbar risk för olägenhet för människors hälsa,” står det i Miljönämndens bedömning.

Måste flytta senast i februari

17 lägenheter evakuerades omedelbart efter att beslutet kom. Resten ska, enligt Miljönämnden, vara utrymda innan sommaren 2019. LU Bostad, som hyr ut lägenheterna till internationella studenter vid Lunds universitet, har bestämt att alla ska ha flyttat ut senast i februari.

Alla studenter erbjuds nu nytt boende, bland annat på Klostergården i Lund. De kommer att få 2000 kronors kompensation samt ytterligare 3000 kronor om de tar de nya kontrakten som de erbjuds av LU Bostad till vårterminen.

Problemen i bostadsområdet har pågått länge. Under sommaren började en råttinvasion. Det var i samband med den som Miljönämnden kopplades in av LU Bostad.

Inte uppfattat omfattningen

Enligt Ulrika Verngren sektionschef på LU Service, har problemen accelererat det sista året. 

– Vi inte uppfattat att det var så omfattande och det såg vi oerhört allvarligt på. Man har inte åtgärdat problemen fullt ut. Det senaste året har vi inte fått större gehör från fastighetsägaren.

– Jag har bott här sedan 2017 och vi hade problem med råttor redan då. Och problemet är fortfarande där, säger en av de boende till SVT Skåne.

Enligt Ulrika Verngren är ambitionen är att tömma hela fastigheten till årsskiftet.

– Vi tycker det är väldigt tråkigt och gör vårt bästa för att våra studenter inte ska råka ut för hälsofara, säger Ulrika Verngren.

SVT Nyheter har sökt fastighetsägaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lund

Mer i ämnet