Flest unga dömda i Landskrona

Uppdaterad
Publicerad

Den kommun i Skåne med flest antal dömda ungdomar är Landskrona. Men tvåa på listan är inte Malmö och inte Helsingborg – utan Tomelilla.

I den lilla Österlensorten är nästan var tionde mellan 15 och 19 år dömd för någon typ av brott.

– Det är ju olustiga siffror att ha när man jobbar i den här byn. Men sedan polisstationen kom tillbaka hösten 2010 upplever vi att ungdomsbrottsligheten har gått ner, säger Dan Persson, stationschef på polisen i Tomelilla.

SVT kartlägger ungdomsbrottsligheten

– Det klart att det finns kriminalitet, men jag tycker att det rätt lugnt. Jag är inte orolig, säger Fitim Muslija 18 år.

– Jag har hört talas om det, men jag känner ingen som har begått ett brott, säger 13-åriga Isabella Peltonen.

72 av Tomelillas sammanlagt 746 15-19-åringar var 2011 lagförda för brott. Stationschefen Dan Bengtsson har svårt att tro på siffrorna som visar att ungdomarna i Tomelilla är näst mest brottsbenägna i Skåne.

– Nej, jag känner jag inte igen mig i siffrorna, säger han.

– Jag känner inte heller igen mig i statistiken. Före 2007 hade vi problem med gängbråk, men då satte vi in ett antal åtgärder och sedan dess tycker vi att det blivit bättre, säger Elisabeth Andersson, socialchef.

Fritidsgården hjälpte

På fritidsgården Soffta samlas många av Tomelillas tonåringar efter skoldagen. Den ligger precis bredvid torget och här kan ungdomarna spela tv-spel, biljard eller sitta och umgås.

– Vi brukar spela biljard och sitta vid datorerna. Vi har inte så mycket annat att göra på fritiden och det här här ett schysst ställe, säger 13-åriga Isabella Peltonen.

– Det är lugnt och skön personal här. Jag brukar spela Playstation och biljard och umgås med vänner, säger Fitim Muslija.

– Vi hade förr problem med ungdomsgäng som höll till på torget och bråkade av någon anledning som de själva idag inte vet, säger Thomas ”Hacke” Haskel, samordnare på Soffta Fritidsgård. – Men då gjorde politiker och tjänstemän ett jättejobb och var ute och nattvandrade och pratade med ungdomarna. Det kom fram att det behövdes en centralt belägen ungdomsgård, .

Otrygga flickor

Kommunens trygghetsmätningar visar att unga flickor känner otrygghet i Tomelilla.

– Det är förhållandevis många, speciellt flickor, som känner sig otrygga när de är utomhus. Vi vet inte riktigt varför eftersom den faktiska brottsligheten är väldigt låg på gator och torg, säger Elisabeth Andersson, socialchef.

– Jag tycker att det läskigt när man är själv ute, säger Kim Fridén, 13 år.

Härva i Ystad ger utslag

SVT.s statistik bygger inte på var brotten begås,  utan var de dömda ungdomarna bor. I Tomelilla handlar det främst om mindre allvarliga brott – fortkörningar, trimmade epatraktorer och lindrig misshandel.

Men det finns också en annan förklaring till de alarmerande siffrorna som går att spåra till Ystad. När en stor narkotikahärva nystades upp i grannkommunen var ett tiotal av ungdomarna som åkte fast för att ha köpt hasch från Tomelilla – och det ger utslag i statistiken.

Stationschefen Dan Bengtsson tror att Tomelillas storlek gör att fler ungdomar åker fast.

– Vi har lärt känna så gott som alla ungdomar som är ute och rör sig. Så när det sker ett brott, så har vi betydligt lättare att klara ut vem som har gjort det, än man har i en större kommun, där det är lättare att vara anonym, säger Dan Persson.

Siffrorna bygger på antalet dömda 15-19-åringar mellan åren 2007 och 2011.

I filen härintill, kan du se hur många dömda det finns i just din kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT kartlägger ungdomsbrottsligheten

Mer i ämnet