Ett barn under 15 år misstänkts efter dödsfallet på Kyrkskolan i Svedala. Foto: Mikael Nilsson/SVT

Barn misstänks för vållande till annans död – tioåring föll från skoltak i Svedala

Uppdaterad
Publicerad

I söndags kväll avled en tioårig flicka efter ett fall från ett tak vid Kyrkskolan i Svedala. Nu är en minderårig person misstänkt för vållande till annans död.

Det var under söndagskvällen som en tioårig flicka avled efter att ha fallit från idrottshallens tak. Nu är ett barn under 15 år misstänkt för vållande till annans död, som P4 Malmöhus var först att rapportera om. Nu utreds barnet med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare.

– Den person som kan misstänkas i fallet är under 15 år, säger åklagare Pernilla Nilsson.

Bedömningen gjordes under måndagen och under tisdagen inleddes förundersökningen.

– Jag fick in en anmälan om vållande till annans död i måndags och samma dag gav jag direktiv till polisen med utredningsåtgärder, säger åklagare Pernilla Nilsson.

Har du fått en bild av vad som kan ha hänt?

– Ja, jag har en bild av vad som har hänt, men det vill jag inte gå in på mer, med hänvisning till sekretess och att vi är tidigt i förundersökningen, säger åklagare Pernilla Nilsson.

Hör Lise-lott Nilsson, områdeschef på grundskolan i Svedala, om det kända problemet att barn springer på skoltaket:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det kommer i omgångar att barn klättrar på taken, säger Lise-lott Nilsson, områdeschef på grundskolan i Svedala. Foto: Per Lärka/SVT

När ett barn som är under 15 år begår ett brott kan de inte dömas till straff. Däremot kan sociala myndigheter ta till åtgärder om stöd och vård utifrån vad utredningen kommer fram till. 

Trots att barn inte kan dömas kan en domstol ändå pröva frågan i en så kallad bevistalan när det rör sig om allvarligare brott.

Åklagare kan väcka en sådan, men det får bara ske på begäran av socialnämnden, socialstyrelsen eller barnets vårdnadshavare.
Om åklagaren gör det innebär det att man tror att bevisningen hade varit tillräcklig för ett åtal om personen varit straffmyndig.

Domstol kan ta ställning till om barnet har begått brottet, men något straff kan inte dömas ut.

Källa: Åklargarmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.