Beslutet om utreseförbud för den 16-åriga flickan är första fallet i Skåne. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Flicka skulle giftas bort med kusin i Saudiarabien – har fått utreseförbud

Uppdaterad
Publicerad

En 16-åring flicka i en mindre ort i Skåne har nu fått utreseförbud. Bakgrunden är att myndigheterna misstänker att hon är på väg att giftas bort med en äldre kusin i Saudiarabien.

– Hon har uppgett att hon varit väldigt rädd för att giftas bort till en kusin i ett annat land, säger rådman Mattias Steen vid förvaltningsrätten i Malmö.

Fallet är ett av de första i landet sedan möjligheten till utreseförbud infördes den 1 juli i år. Utreseförbud kan användas när det finns påtaglig risk att en person under 18 år skickas utomlands för att ingå äktenskap eller könsstympas.

– I princip räcker det att man tar barnet ut över Öresundsbron så kan man dömas till upp till två års fängelse, säger Mattias Steen.

Rådman Mattias Steen vid Förvaltningsrätten i Malmö. Foto: Johan Dernelius

Den 16-åriga flickan bor på en mindre ort i Skåne. Förvaltningsrätten i Malmö har beslutat om omedelbart utreseförbud efter begäran från socialnämnden i flickans hemkommun, som menar att hon riskerar att föras ut ur landet för att gifta sig med en kusin i Saudiarabien.

Dagliga påtryckningar

16-åringen är omhändertagen på hemlig ort i ett jourhem och hävdar att hon dagligen kontaktats av föräldrarna som utsatt henne för påtryckningar. Hon ville själv att förvaltningsrätten skulle besluta om utreseförbud.

– Vi är nöjda med domen. Möjligheten till utreseförbud är ett extra skyddsnät för flickor som riskerar att giftas bort, säger flickans advokat Ebba Bonair.

Föräldrarna förnekar att de haft några planer på att gifta bort sin dotter och menar att de bara pratat om att åka på semester, varvid Saudiarabien kommit på tal. De har motsatt sig utreseförbud.

– Det här är framför allt en skyddslagstiftning, så att barnets berättelse blir oerhört viktig i det här sammanhanget, säger rådman Mattias Steen.

Det pågår också en polisutredning mot föräldrarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.