Fiskaren Tommy Persson i Skillinge. Foto: Olle PalmVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fiskaren Tommy: ”Jag såg gummibåten”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt polisen har flyktingar kommit till Skåne i gummibåt. Fiskaren Tommy Persson såg gummibåten, full med folk, komma in i hamnen i Skillinge.

Fem personer har påträffats i en gummibåt i Skillinge hamn i Skåne, enligt en hemligstämplad underrättelserapport från polisens Nationella operativa avdelning (Noa) till justitiedepartementet.

Tommy Persson, fiskare i Skillinge, berättar att han såg båten måndagen 23 november.

– Jag mötte gummibåten som var på väg in i hamnen när jag var på väg ut. Jag trodde först att de hade fiskat torsk men det är ovanligt så här års, säger Tommy Perssson.

Han kunde inte se hur många som var ombord men den var fullastad med folk.

– De kan inte ha tagit sig över Östersjön med den båten. De måste ha släppts av från ett större fartyg, säger Tommy Persson.

Första flykten till havs

För första gången konstateras det att flyktingar har tagit sig till Sverige över havet i båt för att undvika gränskontrollerna. Det framgår av en hemlig rapport som Dagens Nyheter har fått delar av.

Chefen för nationella gränspolisen, Patrik Engström, bekräftar att en båt med ett antal personer anlänt till Skillinge.

– Vi har fått information från en icke polisiär källa om att en båt kommit in till Skillinge, ja, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Han kan inte bekräfta hur många personer som var ombord, eller om det rör sig om flyktingar som smugglats in till Sverige.

– Vi försöker klara ut vad som inträffat och om det begåtts något brott, men vi behöver vara försiktiga med vad vi går ut med i nuläget, säger han.

Skånepolisens informatör Ewa-Gun Westford fick ta del av information från Dagens Nyheter som gjorde att hon gick vidare.

– Jag fick veta detta i går kväll och tänkte först att det var en skröna, säger hon.

Under morgonens stabsmöte har ärendet högsta prioritet.

Undviker gränskontroller

”Det är för tidigt att uttala sig om det enskilda fallet med gummibåt som ankommit till Skillinge hamn är människosmuggling och om det i så fall är ett nytt modus”, skriver Noa i rapporten.

På Sjöräddningssällskapet i Skillinge har man inte hört talas om incidenten.

– Nej, vi känner inte till den.  Om det hade varit en sjöräddningsinsats hade vi varit informerade, säger Johan Mårtensson, stationsansvarig, till SVT Nyheter Skåne.

Kustbevakningen kan inte heller bekräfta fallet med båtflyktingar i Skillinge. Om informationen stämmer måste det röra sig om ett enskilt fall, säger Mattias Lindholm som är kommunikatör på Kustbevakningen till TT.

– Vi har inte sett att människor börjar komma till Sverige i småbåtar, säger han och påpekar att utvecklingen till havs följs noga efter att gränskontroller har införts.

Rapporten som DN hänvisar till slår också fast att gränskontrollerna gör det vanligare att flyktingar börjar gömma sig under transporten till Sverige, något  Jarl Holmström, operativ chef på polisen i region Syd, bekräftar för tidningen.

– Vi har sett folk som försökt dölja sig i bilar och så. Från början var man väldigt öppen med att man kom till Sverige och eftersom man inte hade någon uppfattning om att det fanns en gränskontroll var man helt transparent. Men eftersom inte alla avser att söka asyl så försöker man dölja sig, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet