– Om något skulle hända nu är vi vågmästare. Och det är faktiskt SD som avgör Trelleborgs framtid, säger Helmuth Petersén (SD). Foto: Gunilla Fritze

Flyktingar ska bo i husvagnar i Trelleborg

Uppdaterad
Publicerad

Trelleborgs kommun kommer att polisanmäla ensamkommande ungdomar som får sin ålder uppskriven och låta nyanlända bo i husvagnar. Det är ett par av de motioner som Sverigedemokraterna säger sig ha kommit överens med Moderaterna om i uppgörelsen om det nya styret i Trelleborg.

– Jag har fått löftet att direkt få igenom sju motioner, sade Helmuth Petersén (SD) till SVT efter presskonferensen.

Vilka motionerna han fått löfte om hölls då hemligt. Mikael Rubin berättade bara att Moderaterna skulle rösta för ett förslag om att nyanlända inte ska få förtur i bostadskön.

När SVT en vecka senare träffar Helmuth Petersén i hans arbetsrum i rådhuset är han beredd att berätta mer om vilka motioner det handlar om.

Fönstren i rummet har gardiner i gult och blått. På väggarna hänger invandringskritiska valaffischer i stället för konst.

De blågula gardinerna beställde Hemuth Petersén när han fick sitt arbetsrum i rådhuset. Foto: SVT

– När jag kom in i rummet för fyra år sen fanns det inte gult och blått. Så då fick jag se till att kommunen beställde det till mig.

Hur viktigt var det för er i förhandlingarna att få genom de här motionerna?

– Hade vi inte få det stödet hade vi inte agerat som vi gjort. Då hade jag kandiderat till kommunalråd själv.

Polisanmäla ensamkommande

En av de mer kontroversiella motioner som Petersén säger att han fått Moderaternas välsignelse för gäller ensamkommande ungdomar.

– Vi ska polisanmäla barn, eller unga, som har ljugit om sin ålder, säger Helmuth Petersén.

En annan motion som ingår i uppgörelsen handlar om hur Trelleborg ska uppfylla bosättningslagen och erbjuda boende åt nyanlända med uppehållstillstånd som placeras i kommunen.

– Staffanstorp har infört en husvagnsmodell. Vi vill ha något liknande här, antingen husvagnar eller enklare boenden, säger Helmuth Petersén.

Tycker du att husvagn är ett bra boende?

– Absolut.

”Avgör Trelleborgs framtid”

Det finns fler motioner som SD säger sig ha fått löfte om att igenom i kommunfullmäktige. Men Helmuth Petersén vill inte avslöja för mycket.

– Det är motioner som Moderaterna sannolikt kunnat ha lagt själva. Om något skulle hända nu är vi vågmästare. Och det är faktiskt SD som avgör Trelleborgs framtid.

Vill inte svara ja eller nej

Mikael Rubin (M) är på semester men svarar på sms. Han får frågan om Moderaterna lovat att stödja SD:s motioner.

”M ska tillsammans med KD driva borgerlig politik. det är mitt svar”, meddelar Rubin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.