FN:s sändebud i Syrien, Staffan de Mistura, anländer till Backåkra i Skåne. Foto: Erik Wirkensjö, UDVisa alla (2)
Visa alla (2)

FN:s generalsekreterare: ”Diplomati är enda vägen till fred i Syrien”

Uppdaterad
Publicerad

När säkerhetsrådet återsamlas i Dag Hammarskjölds gård under söndagen förväntas läget i Syrien vara högst på agendan.

FN:s sändesbud i Syrien Staffan de Mistura har kommit till Backåkra för att delta i samtalen.

Säkerhetsrådets medlemmar tillbringade kvällen och natten på hotell i Ystad och träffas idag åter i Backåkra för att fortsätta samtalen. Media får inte närvara. Däremot kommer Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog att hålla en presskonferens på Sturups flygplats innan han flyger till Stockholm.

Under lördagen höll statsminister Stefan Löfven och FN:s generalsekreterare en gemensam presskonferens utanför Dag Hammarskjölds gård i Backåkra i Skåne.

– Det är högst symboliskt att vi träffas i Dag Hammarskjölds gård. 1956 eller 1957 sa han att vi är en värld. Vi har inte rätt att förstöra den, sa António Guterres och tillade att det runt om i världen finns så många krig och konflikter som skapar stor skada och mycket lidande.

Stefan Löfven (S) sa att han hoppas att miljön ska inspirera besökarna och att de ska kunna få arbetsro. FN:s generalsekreterare António Guterres tackade för inbjudan och sa att han ser Dag Hammarskjöld som en förebild.

Utrikesminister Margot Wallström fick tidigare på dagen frågan vad hon hoppas att mötet i Skåne ska leda till.

– Jag har realistiska förväntningar på det här mötet. Vi vet att det finns låsningar och att det har varit en hätsk dialog i säkerhetsrådet, sa utrikesminister Margot Wallström (S) på lördagsförmiddagen.

FN:s sändebud i Syrien, Staffan de Mistura, anländer till Backåkra i Skåne. Foto: Erik Wirkensjö/UD

Syrienfrågan splittrar

På frågan om säkerhetsrådet kommer att diskutera läget i Syrien svarade generalsekreteraren att rådet måste hitta en väg som leder till fred.

– Det finns ingen militär lösning på konflikten, bara en politisk. Det måste bli samtal mellan regering och opposition i Syrien. Den diplomatiska vägen är enda vägen till fred.

António Guterres sa även att säkerhetsrådet måste hitta en väg för att utreda och utkräva ansvar för de krigsbrott som begåtts.

Ett land i ruiner

Statsministern uttalade sig om Syrienkrisen:

– Syrienkriget är inte på sitt åttonde år. Det är så sorgligt att se ett land i ruiner och det drar en skugga över FN och FN:s arbete, sa Stefan Löfven.

Efter lunchen kom Stefan Löfven och Margot Wallström åter ut och träffade pressen. De berättade vilka ämnen som tagits upp under lunchen.

– Vi har pratat om generalsekreterarens vilja att reformera FN. Det gäller bland annat inom det fredsbevarande arbetet. Syrien var också uppe till diskussion och det finns en uppriktig önskan att komma vidare. Sverige arbetar mycket aktivt med att hitta fredliga lösningar, sa Stefan Löfven och tillade:

– Nu är det dags att få stopp på eländet.

Säkerhetsrådet är splittrat och stämningen har varit hätsk under en längre tid när det gäller frågan hur krisen i Syrien ska lösas. Ryssland har lagt tolv veton som bromsar utvecklingen mot fred och stabilitet.

Nordkorea på agendan

Margot Wallström fick frågan hur hon ser på utvecklingen i Nordkorea. Tidigare i veckan rapporterade den en sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har meddelat att landet kommer att avsluta sina tester av kärnvapen och stänga landets anläggning för provsprängningar.

– När det finns enighet i säkerhetsrådet kan man uppnå saker. Det visar utvecklingen i Nordkorea, sa Margot Wallström och än en gång betonade hon vikten av det diplomatiska och politiska arbetet för att nå fredliga lösningar.

Presskonferensen avslutades med att Stefan Löfven och Margot Wallström berättade att medlemmarna i säkerhetsrådet verkar trivas i Skåne.

– Det är första gången de är på en sådan här retreat och de uppskattade programmet i Lund och att ha efterfest med studenter i går kväll, sa Margot Wallström.

Kronprinsessan ska träffa Guterres

FN:s generalsekreterare kommer under söndagen att hålla en föreläsning i Uppsala till minne av Dag Hammarskjöld och hans arbete. Utrikesminister Margot Wallström (S) och biståndsminister Isabella Lövin (Mp) kommer att närvara.

António Guterres kommer även att delta i en cermoni vid Dag Hammarskjölds grav i Uppsala och ha ett möte med kronprinsessan Victoria.

I morgon, måndag ska Stefan Löfven (S) ta emot generalsekreteraren i Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer