Sara Gustafsson, Arta Rexhepi, som båda är projektledare på ”Innebandy Passar Challan”, Ghaida Alkadour och Fatme Alhamud deltog alla på innebandydagen. Foto: Tove Martin

Fokus på tjejer och innebandy

Uppdaterad
Publicerad

Sportlovsveckan drog igång för full fart när ett 70-tal innebandytjejer från hela Skåne intog Kristianstad Arena. För fjärde året i rad arrangerar Skånes Innebandyförbund ”Fokus tjejer” för att få fler flickor engagerade i sporten.

– ”Fokus tjejer” är ett projekt av tjejer, för tjejer, med tjejer. Det är för att lyfta tjejernas idrottsliga möjligheter. Tjejer hamnar många gånger lite vid sidan av, säger Pernilla Nielsen som är vice ordförande för Skånes innebandyförbund.

Målet är att få fler tjejer att idrotta i en förening och få dem som redan spelar att fortsätta vara aktiva. Flera spelare från Svenska innebandylandslaget kom till hallen för att inspirera och träna tjejerna i teknik.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att det bara är tjejer som får vara här, och att ge dem all fokus och uppmärksamhet. Jag tror verkligen att det behövs, säger Ellen Rasmussen som till vardags spelar i Malmö FBC.

Ellen Rasmussen och Stephanie Boberg.

– Jag håller helt med. Det fanns inte så mycket sånt här när jag var liten. Det betyder mycket för tjejerna att få komma hit idag tror jag. Det betyder mycket för oss också, det är väldigt roligt, säger Stephanie Boberg som är från Viken och spelar i Pixbo Wallenstam.

Fokus att locka nya tjejer

Ett annat fokus under dagen var att försöka locka nya tjejer till sporten. Skånes Innebandyförbund siktar på att få unga från bostadsområdet Charlottesborg i Kristianstad att börja spela innebandy genom integrationsprojektet ”Innebandy Passar Challan”.

– Vi vill bjuda in fler tjejer med olika sorters bakgrund och öppna upp dörrarna för fler. Vi behöver en bredare målgrupp inom innebandyn, vi är rätt så smala idag, säger Lovisa Engström som integrationsansvarig Skånes Innebandyförbund.

– Det är kul att träffa nya personer. Jag tycker om innebandy och har spelat i skolan. Men nu är det större plan, säger 10-åriga Ghaidaa Alkadour.

– Det är kul att göra mål. Det är bara roligt, säger Lila Isslen, som också är 10 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.