Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet ovan när 94 storkungar släpptes ut i det fria. Foto: Emilio Garro/SVT

Följ med när storkungarna släpps ut i verkligheten

Publicerad

En årlig tradition är tillbaka. 94 storkungar släpptes under lördagen fria inför cirka tusen besökare på Hemmestorps mölla i Blentarp.

– Det är jätteroligt att det är så många som vill komma hit, storkarna är väldigt fina att titta på också, säger Linda Birkedal, ordförande i Storkprojektet som ligger bakom evenemanget.

Projektets slutmål är att få fram en livskraftig storkstam i Sverige. Tanken med att släppa ut alla storkungar samtidigt är att de ska klara sig ute i det fria genom att släppas ut i verkligheten tillsammans. De kommer vara kvar i Skåne under några dagar för att sedan gemensamt ge sig av söderut.

Se det stora storkutsläppet och reaktioner från några av besökarna i videon ovan.

Om storkprojektet

Storkprojektet är ett samarbete mellan Naturskyddsföreningen i Skåne och Skånes Ornitologiska Förening med syfte att återfå en livskraftig svensk storkstam.

Projektet startade 1989, 35 år efter att de sista storkarna försvann från vårt land.

Projektet arbetar bland annat med uppfödning och utsläpp av storkar, ringmärkning, uppsättning av boplattformar och information kring våtmarkernas försvinnande.

Källa: Storkprojektet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.