Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när pressofficer Tjark Memmert visar både vapen och var besättningen tränar på krigsfartyget. Foto: Johan Dernelius/SVT

Följ med på Natos krigsfartyg Hessen – har lagt till i Malmö hamn

Uppdaterad
Publicerad

I helgen la sex av Natos krigsfartyg till i Malmö hamn för att fylla på bränsle, mat och vila till besättningen. Det är en stående styrka i Östersjön som oftast är utspridd. SVT Nyheter Skåne fick en rundtur på den tyska fregatten, följ med i klippet ovan.

Fartygen är från Tyskland, Italien, Frankrike, Danmark och Nederländerna och ingår i styrkan SNMG1, Standing Nato Maritime Group One. På tisdagen lämnar de Malmö för nya, hemliga, destinationer. Men under sitt besök har de hunnit visa upp sig och bland annat besökt universitetet i Malmö.

Är Natos insatsstyrka

Det är inte första gången som de lägger till i Sverige. Men det är ovanligt att de lägger till tillsammans. Området är välbevakat av egen personal.

Nato har två grupper med fregatter. Den här styrkan håller till i norra Europa och den andra i de södra delarna. De beskrivs som insatsstyrkor som alltid är redo att rycka ut om de skulle behöva.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här berättar amiral Thorsten Marx om deras Nato-uppdrag och varför de lägger till i Malmö. Foto: Johan Dernelius/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.