Vi halvtiotiden på onsdagsförmiddagen kom kungaparet till Malmömässan. Foto: Johan Dernelius / SVT

Förintelsekonferensen är igång – gästerna på plats i Hyllie

Uppdaterad
Publicerad

Vid halv niotiden började deltagarna på Förintelsekonferensen i Malmö droppa in.  En förväntansfull statsminister tog drygt en timme senare emot kungaparet.

Representanter från över 40 länder har samlats på Malmömässan. Målet med konferensen är att alla länder ska presentera åtgärder för att stävja antisemitism och rasism.

-Jag ser fram emot konferensen, men ännu mer på vad som ska hända efter den, säger han.

Förintelsekonferensen i Malmö

Höga förväntningar

Flera kommer inte till Malmömässan utan deltar via länk som till exempel Israels president Isaac Herzog. Frankrikes president Emanuel Macron har spelat in ett tal medan Finlands president Sauli Niinistö kommer att vara på plats, liksom EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och det svenska kungaparet.

Statsminster Stefan Löfven (S) som är värd för mötet, har förväntningar på de företagen som deltar, liksom skolor och organisationer.

-Det är tråkigt, men antisemitismen har ökat under pandemin. Det gör det ännu viktigare att hantera det och att vi gör vad vi kan för att bekämpa den. Det är därför vi är här.

Facebook och google på plats

Konferensen ska behandla fyra teman: att minnas Förintelsen, utbildning om Förintelsen, antisemitism på sociala medier och att man ska bekämpande antisemitism och andra former av rasism.

Representanter för de stora sociala medieplattformarna Facebook, Google och Tiktok är också på plats – och det har att göra med att statsministern är särskilt orolig över den extremistiska propagandan och rasismen som sprids där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förintelsekonferensen i Malmö

Mer i ämnet