På biomedicinskt centrum i Lund forskas det på covid-19. Foto: Hans Larsson

DNA-nät attackerar lungorna vid covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Doktoranden Jane Fisher och forskaren Tirthankar Mohanty undersöker vad covid-19 gör med vårt immunförsvar och våra lungor. Kunskaper som kan bli värdefulla när man ska knäcka koden för att behandla svår covid-19.

Allvarlig covid-19 är en typ av sepsis, som i sin tur aktiverar en viss sorts vita blodkroppar, vilka ibland exploderar och bildar ett slags DNA-nät i lungorna.

– Näten är till för att samla in bakterier och virus, men kan samtidigt leda till en kraftig inflammation och orsaka blodproppar och segt slem, berättar Adam Linder, docent och överläkare på infektionskliniken i Lund.

Coronavirus i Skåne

Forskarteamet fokuserar på covid-19

I Adam Linders forskarteam på biomedicinskt centrum i Lund ingår doktoranden Jane Fisher och post doc-forskaren Tirthankar Mohanty. De forskar på kroppens immunreaktioner vid sepsis. Bland annat gör de mikroskopstudier på slem från svårt sjuka patienter.

Post doc-forskaren Tirthankan Mohanty och doktoranden Jane Fisher. Foto: Johanna Olofsson

– En del patienter som är extremt sjuka i covid-19 har väldigt många sådana här nät i lungorna. Vi studerar hur det kan påverka sjukdomens svårighetsgrad, säger Tirthankan Mohanty.

I Lund har det sedan länge forskats på hur DNA-näten påverkar sjukdomsförloppen vid sepsis och hjärnhinneinflammation. Forskning har varit till stor hjälp vid studien av hur inhalering av cystisk fibros-medicin kan hjälpa även vid svår covid-19.

– Medicinen löser upp de här näten, vilket gör att slemmet blir mindre segt och mindre inflammatoriskt, förklarar Adam Linder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet