Foto: Lunds universitet

Lundaforskare skapar Vintergatan i Virtual Reality

Uppdaterad
Publicerad

Forskare i Lund kommer i en ny VR-modell av Vintergatan att kunna analysera rymden på ett helt nytt sätt – genom att själva röra sig bland stjärnorna.

Genom att gå in i en tredimensionell modell kommer astronomerna inom en snar framtid att lättare hitta och identifiera mönster och strukturer i rymden. Med hjälp av Virtual reality ska de kunna titta på stjärnorna på ett helt nytt sätt än tidigare.

– Vi har hur mycket data som helst om Vintergatan. Till exempel stjärnornas hastigheter och ljusstyrkor, berättar Mattias Wallergård som är en av forskarna i Lund bakom projektet.

Nu slås all insamlad fakta ihop med ett Virtual reality-program och med endast ett par VR-glasögon ska man kunna ta sig runt i Vintergatan.

– Det är flera ljusår mellan stjärnorna, men i programmet kommer man att kunna ta sig runt i galaxen i olika skalor.

Nya insikter om hur Vintergatan uppstod

Syftet är att forskarna ska få möjlighet att undersöka datan samtidigt som de rör sig runt i glaxen och studerar hur den ser ut.

– Man kommer att kunna röra sig runt i Vintergatan och titta på stjärnorna och bland annat analysera stjärnornas hastigheter, säger Mattias Wallergård.

– Det gör att vi kan få nya insikter om hur vår galax skapades, hoppas astrofysikern Oscar Agertz som också arbetar med projektet.

Flera forskare runt om i världen kommer att kunna vara inne samtidigt.

– Tidigare är det ingen som har slagit ihop så här mycket data och fakta kring Vintergatan tillsammans med Virtual reality, berättar Mattias.

Under våren 2018 är tanken att modellen ska bli färdig. Och då hoppas forskarna att även allmänheten kan kliva in i Vintergatan med hjälp av VR.

– Med en förenkling av programmet skulle även barn kunna få lära sig om Vintergatan via VR-glasögon, menar Mattias.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.