Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bland annat en balklänning och flera märkesväskor togs i beslag vid en husrannsakan hos den åtalade kvinnan. Foto: Polisen

Köpte balklänning och handväskor för studentnationens pengar – kassör åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare kassör på en studentnation i Lund åtalas för grov förskingring. Hundratusentals kronor från nationens konto ska ha lagts på privata inköp av bland annat kläder, märkesväskor och dyra hudkrämer.

Kvinnan, som är i 30-årsåldern, greps i april i år när hon var på väg att resa ut från Sverige. 

I förhör säger hon att hon hade det tufft ekonomiskt och hela tiden har haft som avsikt att ersätta nationen. Hon erkänner att hon använt nationens kort för privata köp, men förnekar brott.  

Totalt spenderade kvinnan 314 523 kronor av nationens pengar på privata inköp.  I bevismaterialet finns bland annat en balklänning för 6 400 kronor och en grå märkesväska köpt i andra hand på nätet för 18 000 kronor.

Klubbkväll med tema förskingring

Nu bjuder studentnationen själva in till klubbkvällar med temat förskingring, där man uppmanar besökare att just klä sig i balklänning och bära handväska. Syftet är att man vill minska ryktesspridningen och göra den svåra situationen på nationen till något bättre.  

Hur kunde det här hända? 

– Vi är en mindre nation som ibland har svårt att hitta personer att sitta på våra ansvarsposter och då har vi haft ett kunskapsglapp i hur man har översikt över ekonomin och även på de poster där man borde ha fångat det, säger nationens nuvarande kurator.

Kommunbidrag under pandemin

Under perioden som kvinnan var kassör fick studentnationerna bidrag från Lunds kommun och Lunds universitet som kompensation för intäktsbortfall under coronapandemin. 380 000 kronor var gick då till nationerna. 

– När vi betalar ut pengar så förväntar vi oss av alla organisationer som vi stöttar att de ska vara varsamma med pengarna de får, det gäller ju även studentnationerna, säger Lina Olsson (S), ledamot i kommunstyrelsen i Lund, som hoppas att händelsen inte ska förhindra kommunen att även i framtiden kan stödja studentlivet.  

Det här gick pengarna till:

Av de 314 523 kronor kvinnan åtals för att ha förskingrat ska hon bland annat ha spenderat: 

  • 179 274 kronor på kläder
  • 32 198 kronor på hygienartiklar, hudvård, smink och parfymer
  • 11 811 kronor på möbler och inredning
  • 6 708 kronor i olika skobutiker

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.