Kvinnan döms i Lunds tingsrätt för att ha spenderat nationens pengar. Foto: TT

Kassör i Lund döms – använde nationens pengar till väskor och hudvård

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare kassören använde över 300 000 av nationens pengar till privata inköp så som hudkrämer, balklänning, lyxhandväskor och resor. Nu döms hon i Lunds tingsrätt för grov trolöshet mot huvudman och ska betala skadestånd till nationen.

Det var i samband med att kvinnan var på väg att lämna landet i april som hon greps. Att hon använt nationens pengar upptäcktes i samband med att hennes efterträdare sammanställde bokslutet för delar av den period hon varit kassör.

Kvinnan, som är i 30-årsåldern, har förklarat i förhör att hon haft det svårt ekonomiskt och använde därför pengarna. Hon har däremot nekat till brott. I stället säger hon att inköpen dels var till nationen och dels lön för hennes arbete, något som nationen förnekar. Tingsrätten tror inte på hennes berättelse, inte heller på att hon hade för avsikt att betala tillbaka pengarna.

Lunds tingsrätt dömer kvinnan till villkorlig dom och att hon ska betala skadestånd till nationen på den summa hon spenderat. Hon får däremot behålla det hon köpt för pengarna. Tingsrätten bedömer att det inte finns skäl att utdöma dagsböter förenat med domen då kvinnan varit frihetsberövad en tid samt haft reseförbud.

Så här rapporterade SVT Nyheter Skåne när kvinnan åtalades:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bland annat en balklänning och flera märkesväskor togs i beslag vid en husrannsakan hos den åtalade kvinnan. Foto: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.