Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Maria Svensson, chef för livsmedelskontroll vid Malmö miljöförvaltning. om incidenterna och vad kommunen gör framåt. Foto: SVT

Förskolebarn i ambulans till sjukhus efter missar kring deras specialkost

Uppdaterad
Publicerad

Vid minst tre tillfällen förra månaden fick förskolebarn i Malmö föras till sjukhus i ambulans sedan personal av misstag gett dem fel specialkost.

Ett av fallen, som Sydsvenskan var först att berätta om, handlar om en treårig pojke med mjölkallergi som av misstag blev serverad pannkakor, avsedda för glutenallergiker. Han fördes i ambulans till sjukhus där det hela dock avlöpte väl.

Men händelsen är inte det enda tillbudet i sitt slag, visar det sig.

Förskoleförvaltningen kallad till möte

Från samma månad, december 2023, finns ytterligare två fall inrapporterade till miljöförvaltningen – alltså ytterligare två tillfällen då barn fått föras till vård i ambulans efter att ha fått fel sorts kost på sina förskolor.

– Vi ska utreda dem alla och se vad som ligger bakom. Vi ska också ha ett möte med chefer på förskoleförvaltningen för att komma till botten med detta. Vi förväntar oss såklart att specialkosten för våra barn ska vara 100 procent säker, säger Maria Svensson, chef för livsmedelskontroll vid Malmös miljöförvaltning, till SVT Nyheter.

Underrapportering av incidenter

Enligt henne finns dessutom tecken på att många incidenter kring felaktigt serverad specialkost inte rapporteras överhuvudtaget av förskolorna. Även det kommer att dryftas vid mötet.

– Jag tror att förskoleförvaltningen underrapporterar. Vi får ofta till oss i efterhand att det inträffat incidenter, de borde ha rapporterats direkt till oss. Då har vi större möjlighet att utreda dem på ett bra sätt, säger Maria Svensson.

Se intervjun med Maria Svensson, chef för livsmedelskontroll vid Malmö miljöförvaltning, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.