Foto: Jean-Claude Manigomba

Förslag: ”Snabbutred skånsk ambulanshelikopter”

Uppdaterad
Publicerad

Allianspartierna i regionen vill nu ha en snabbutredning om hur Skåne ska få en ambulanshelikopter.

Under tisdagens möte ska Regionstyrelsen diskutera ett förslag om upphandling av ambulanstransporter med flygplan. I ursprungsförslaget nämns ingenting om helikoptertransporter.

– Vi vill att regiondirektören får i uppdrag att skyndsamt ta fram ett sådant underlag, säger Gilbert Tribo (FP).

När Region Skåne behöver anlita ambulanshelikopter har man hittills varit hänvisad till att antingen låna den från Göteborg eller Stockholm eller att hyra den från någon privat aktör, beroende på tillgång.

– Behovet har väl inte ansetts föreligga, säger Gilbert Tribo.

Men nu vill alltså allianspartierna få till stånd en ändring. De vill att frågan snabbutreds med sikte på antingen ett eget helikopteravtal eller ett samarbete med grannlandstingen.

– Man kan tänka sig en gemensam lösning med Blekinge, Kronoberg eller Halland.

Frågan om flygtransporterna är en av fyra punkter på ett extrainsatt regionstyrelsemöte före tisdagens fullmäktige. Allianspartierna är djupt kritiska till att ärendena har hastats fram utan tillräcklig beredning eller framförhållning.

– Det är ett märkligt sätt att hantera skattebetalarnas pengar på, säger Birgitta Södertun (KD). Så här hafsigt får det inte gå till i offentligt finansierad verksamhet. Det räcker inte med att prata om samförstånd och breda lösningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.