Bild från utredningen, gjord av Region Östergötland. Foto: SVT

Läkaren: ”Vi hade kunnat rädda fler liv”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns exempel på olyckor i Sydsverige där liv hade kunnat räddas om det funnits en helikopter.

I bland annat region Jönköping finns ingen tillgång till sjukvårdsbemannade ambulanshelikopter. Knut Taxbro, överläkare på intensivvårdsavdelningen i Jönköping, menar att liv har gått förlorade på grund av det.

– Det är ganska svårt att säga exakt hur många liv som kunnat räddas, men det handlar ändå om liv. Det finns exempel där en helikopter hade kunnat rädda liv, tyvärr är det sant, säger han.

Ambulanshelikoptern i Göteborg, Uppsala eller Visby rycker inte ut på akuta fall i andra landsting. De kan användas till sjuktransporter mellan intensivvårdsavdelningar, men det sker sällan.

– Det är väldigt, väldigt dyrt, och både basen i Göteborg och Uppsala är högt belastade som det är.

Ojämlik vård i landet

För att erbjuda snabb vård vid olyckor eller sjukdomsfall krävs att läkare snabbt kan vara på plats. Ett system för att rycka ut finns i region Jönköping.

– Det används väldigt sällan. Vi har ingen logistik som fungerar för det, på andra ställen löser de det genom tillgång till helikopter och läkarbilar. Förra året kunde vi rycka ut fyra gånger i hela länet, säger Knut Taxbro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.