Maria: ”Det var otroligt jobbigt”

Uppdaterad
Publicerad

När Maria Karlssons två månader gamla son Jesper blev akut sjuk dröjde det ett dygn innan helikopter kunde komma.

I februari 2009 inträffade det otänkbara i hemmet utanför Oskarshamn. Maria Karlssons två månader gamla son Jesper blev plötslig dålig och fick föras till sjukhuset i Västervik, en knapp timme bort. Där konstaterades det att han hade ett hjärtfel.

– Han hade svårt att andas, och var blå och blek, säger Maria Karlsson.

Blodet syresattes inte som det skulle

Det skulle dröja till nästa dag innan en ambulanshelikopter kunde hämta Jesper och flyga honom ner till Lund för specialistvård. Det har nu hunnit gå sex år sedan Jesper Andersson insjuknade, men Maria Karlsson minns fortfarande oron från den där februarinatten år 2009.

– Jesper var inte alls bra på natten. Hans blod syresattes inte som det skulle. Det var otroligt jobbigt att vänta.

Men tidigt på morgonen så kom det till slut en ambulanshelikopter och hämtade Jesper, samtidigt som föräldrarna åkte efter med en taxi.

– Hade det funnits en helikopter här i Småland kanske Jesper hade kunnat få hjälp ännu fortare. Det skulle behövas när något sådant här händer. För hjärtbarn är det ju Lund som gäller. Vi bor ju dessutom utmed kusten med många öar där det kan vara svårt att ta sig ut på annat sätt, säger Maria Karlsson.

Glömmer aldrig natten

Och väl nere i Lund slutar historien lyckligt för Jesper, som får specialistvård.

– Som tur var gick allt bra. Men på natten var det kritiskt, säger Maria Karlsson.

Efter två hjärtoperationer är Jesper i dag friskförklarad, och beter sig som vilken sexåring som helst, när han och lillebrorsan leker på golvet. Men Maria glömmer aldrig den där natten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ambulanshelikoptrar i Sydsverige

Mer i ämnet