Fem män åtalas vid Malmö tingsrätt för att ha smugglat narkotika i en pizzaugn. Foto: Tullverket

Försökte smuggla cannabis i pizzaugn – fem män döms

Uppdaterad
Publicerad

Fransk polis hittade i höstas mer än 200 kilo cannabis i en pizzaugn som var på väg till Malmö från Libanon. Nu döms fem män i 30-årsåldern för inblandning i den ovanliga smugglingen.

Det var i oktober som den franska tullmyndigheten genomförde en kontroll av en sändning från Libanon som deklarerats som en pizzaugn. I den ett ton tunga ugnen doldes över 200 kilo cannabis. Mottagaren av pizzaugnen fanns i Sverige.

För att få reda på vem som låg bakom smugglingen försågs den med en annan, liknande låda och i emballaget installerades kamera och mikrofon innan ugnen skickades vidare till Sverige.

Tullen i Skåne slog till mot smugglarna

Enligt Tullverkets spanare i Sverige hämtades pizzaugnen ut av två av männen vid Tullverkets klareringsexpedition i Malmö. När leveransen sedan nått fram till en lagerlokal på en mindre skånsk ort slog Tullverket till – och hittade ytterligare 114 kilo cannabis i lokalen.

Enligt Tullverket är värdet på narkotikan cirka 47 miljoner i missbrukarledet.

Flera döms till fängelse

Två män döms nu till fängelse i fem och år och elva månader. Ytterligare en man får fyra år och elva månaders fängelse och en annan man får tre års fängelse. En femte person döms till dagsböter.

I bevisningen finns bland annat en gruppchatt där några av de inblandade diskuterar hur narkotikan i pizzaugnen ska hanteras. Männen har nekat till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.