Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hässleholms kommun ska testa en ny grässort som ska göra det möjligt att spela på naturgräs året om. I klippet berättar Daniel Perkmar från kultur- och fritidsförvaltningen mer. Foto: Otto Johansson/SVT

Här läggs den första klimatpositiva gräsplanen

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i år tog EU beslut om att på sikt förbjuda mikroplast i nybyggda konstgräsplaner. Nu blir Hässleholm först i världen med att byta ut en konstgräsplan mot en ny, klimatpositiv, naturgräsplan.

Det var i april som EU beslutade att mikroplasten EU beslutade att mikroplasten gummigranulat på sikt ska förbjudas. Beslutet innebär att flera idrottsplatser i Sverige måste ställa om och hitta ett hållbart alternativ till konstgräsplanerna.

I Hässleholm är det alternativet en ny naturgräsplan. Detta efter att företaget Skånefrö, med stöd av naturvårdsverket gett kommunen gräsplanen som en gåva. Planen invigs i höst på Österås IP i Hässleholm och ska gå att spela på även under vinterhalvåret.

Klimatkrisen

– I oktober ska den här planen vara spelbar och därefter ska den fungera som en året runt-plan, säger Jörgen Nilsson på företaget Skånefrö som tagit fram gräsmattan.

Se bilderna från Österås IP i klippet ovan.

Bygger en damm bredvid planen

Tanken är att lägga hela gräsplanen i en typ av gummiduk för att det ska bli ett helt slutet system.

Bredvid planen byggs en damm för att kunna reglera hur mycket vätska som behövs till gräsmattan. Med hjälp av pumpar ska man kunna både tillföra och dra ut vatten vid behov.

– Tanken är att det ska bli ett helt cirkulärt system så fotbollsplanen ska kunna försörja sig själv, säger Daniel Perkmar på kultur- och fritidsförvaltningen i Hässleholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet