En niqab, fotot är en arkivbild och avbildar inte kvinnorna från texten. Foto: TT

Första kvinnan misstänkt för att ha överträtt ”burkaförbudet”

Uppdaterad
Publicerad

Den första personen som den nya lagen tillämpas på blev en kvinna iförd niqab i Hørsholm, norr om Köpenhamn, det rapporterar Danmarks Radio. ”Burkaloven” eller övertäckningsförbudet, som lagen kallas, trädde i kraft i onsdags.

Den 28-åriga kvinnan ska ha hamnat i slagsmål med en annan kvinna i en rulltrappa i ett köpcentrum i Hørsholm. Det skriver DR, som citerar Nordsjællands Politi.

– Under slagsmålet rycks hennes niqab av, men då vi når fram, har hon tagit den på igen, säger vaktchef David Borchersen.

Båda kvinnorna är misstänkta för att ha överträtt ordningsbestämmelsen. Men den 28-åriga kvinnan blev den första personen som den nya lagen tillämpas på.

Hon ska få 1 000 danska kronor i böter.

Fotnot: Texten har uppdaterats, eftersom det tidigare stod att båda kvinnorna bar niqab – en uppgift som berodde på ofulltständigheter i den danska förlagan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.