Polisen Terese Lago läser sagor för barn till en av de volontärer som finns på Malmö centralstation. Senare anslöt några av de flyktingbarn som anlänt till stationen. Foto: Matilda Niang

Polisen läser sagor för barnen på centralstationen

Uppdaterad
Publicerad

De nyanlända barnen på centralstationen i Malmö fick ett varmt och annorlunda mottagande. Första mötet med den svenska polismyndigheten på golvet inne i vänthallen blev en vilostund med högläsning av sagor.

Miljontals människor är på flykt undan krig och terror och flyktingströmmarna i Europa är de största sedan krigen på Balkan på 1990–talet.  För många är Sverige slutdestinationen på en lång och farlig resa.

Barnen är extra utsatta och på tisdagskvällen fick några av dem ett speciellt möte med polisen. Terese Lago, som arbetat fem år som polis i Malmö, satte sig ner på centralstationens golv och började läsa sagor för några barn till en av de volontärer som fanns på stationen. Efter ett tag anslöt flera flyktingbarn.

#flykt

Hon berättar att hon aldrig varit med om någonting liknande.

– Det här är nytt för de flesta av oss inom polisen och vi ska vara professionella men man blir berörd av alla människoöden, säger Terese Lago.

Hon vill göra skillnad och att barnen och deras föräldrar ska få en bra bild av den svenska polisen.

– De har kanske inte blivit så bra behandlade av poliser i vissa andra länder, säger Terese.

Fick en puss

Terese har själv en liten dotter och tänker mycket på vilka minnen och upplevelser flyktingbarnen bär med sig.

– Jag tänker ju på min egen lilla dotter när jag ser två-tre-åringar som ligger på betonggolvet på stationen.

Terese berättar att hon fick en puss på kinden av ett barn och att en annan pojke ropade att han älskar ”Swedish police”, när han vinkade och lämnade centralstationen.

– Vår uppgift är att vara på plats och förebygga brottsliga aktiviteter. Det förekommer ficktjuvar och de som lurar flyktingarna på pengar och att hjälpa de här människorna känns verkligen viktigt, säger Terese Lago.

Lars Förstell, pressansvarig på polisen i Malmö säger att sagostunden är ett sätt att visa värme och medmänsklighet för en utsatt grupp. 

–  Många är utmattade efter att ha rest länge under svåra förhållanden. Vi har medvetet valt att ha ett antal poliser på plats i syfte att bidra till en känsla av trygghet och lugn, säger Lars Förstell, pressansvarig på polisen i Malmö till SVT Nyheter.

Upprört och engagerat

De senaste veckorna har många upprörts av bilder som visar människor som vandrar på järnvägspår och motorvägar för att ta sig genom en kontinent där flera gränser nu stängs. Men bilden som kom att symbolisera den mänskliga katastrofen är den på treårige Alan från Syrien, vars kropp sköljde upp på en strand i Turkiet.

Samtidigt som det visats bilder som upprört, så har det också funnits bilder som visat en mänskligare sida. Polisen som lekte med en syrisk flicka på en avstängd motorväg i Danmark värmde många hjärtan när den spreds över världen.

”De förtjänar respekt”

Matilda Niang på Migrationsverkets presstjänst fångade sagostunden på bild, när hon var på centralstationen för att möta de asylsökande.

– Det var fint att se hur polisen i Malmö gav en positiv och varm bild av den svenska polisen till framförallt barnen de mötte. Det handlar om människor som är på flykt från krig och förtryck och som haft en otroligt tuff resväg till Sverige. De förtjänar att mötas med respekt och värdighet, säger Matilda Niang till SVT Nyheter.

Den senaste veckan har drygt 5.200 personer sökt asyl i Sverige. Merparten av dem kommer från Syrien, Afghanistan och Irak.

Rättelse

I en tidigare version av den här artikeln framstod det som att barnen på bilden är flyktingbarn. De är barn till en av de volontärer som fanns på stationen. Flyktingbarnen anslöt till sagostunden senare efter det att bilden togs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet