• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en bilskrot i Boländerna, Uppsala län. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: Matilda NiangVisa alla (2)
Visa alla (2)

Volontären Fatma Sadek: Det är mina barn på bilden

Uppdaterad
Publicerad

Volontärarbetande Fatma Sadeks tre barn hamnade på bild när en polis läste för dem på Malmö central – en bild som nu delats av tusentals i sociala medier.

Malmöbon Fatma Sadek arbetar som volontär med att tolka, informera och hjälpa flyktingar som kommit till Malmö.

Hon berättar att poliserna mycket riktigt läste för nyanlända barn, som det rapporterades då bilden publicerades, men inte just vid det tillfälle då bilden togs. Barnen på bilden är hennes och födda i Malmö alla tre.

– Jag var där för att hjälpa till och mina barn blev lite trötta. Då kom två poliser fram och talade försiktigt med mina barn. Sen satte de sig ned på golvet och började leka och läsa saga för dem. Sedan kom det fram flera nyanlända flyktingbarn som också ville vara med. Poliserna var mycket snälla, säger Fatma Sadek och visar en annan bild på sin telefon. Samma poliser håller på den om några nyanlända barn.

”Många blev rädda när folk fotograferade”

Bilden av den sagoläsande polisen Terese Lago som togs av Matilda Niang på Migrationsverkets presstjänst fick stor spridning på nätet och plockades upp av flera medier.

Fatma Sadek säger till SVT Nyheter Skåne att många av de nyanlända flyktingbarnen skrämdes av kamerorna när flera personer ville fånga ögonblicket på centralstationens golv. Därför är de inte med på det fotografi som nu sprids.

– Egentligen var det flera flyktingbarn som polisen lekte med men de är inte med på bilden, för många blev rädda när folk började fotografera dem, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer