Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när Devon Figueroa Ndziba och John Odero Rydquist testar SVT:s valkompass. Foto: Niklas Sobieski/SVT

Devon och John gör valkompassen: ”Det var kul att göra den”

Uppdaterad
Publicerad

I höst ska John Odero Rydquist och Devon Figueroa Ndziba rösta för första gången. De gjorde SVT:s valkompass för att se vilka partier de matchade bäst med.

John Odero Rydquist och Devon Figueroa Ndziba från Malmö ska börja trean på gymnasiet i höst. I september ska de också få rösta för första gången och ingen av dem är helt säkra på vad det blir ännu.

– Jag har faktiskt ingen aning så det blir perfekt för mig att göra detta nu, säger Devon Figueroa Ndziba.

Val 2022

Hans kompis John Odero Rydquist fyller i:

– Jag vet väl ungefär var jag står, men det ska bli kul att se var de andra partierna står.

”Fint att prata politik”

När de har gjort valkompassen för de tre valen till riksdag, region och kommun, diskuterar de allt från rut- och rotavdrag och strandskydd till Nato och flyktingpolitik.

– Vi tyckte lite olika i vissa frågor, men det var väldigt kul att göra detta faktiskt, säger Devon Figueroa Ndziba.

– Vi har aldrig snackat så jättemycket om sånt här, men det var fint att prata lite politik också, säger John Odero Rydquist.

Se Johns och Devons resultat i klippet ovan.

Förstagångsväljare 2022:

Antalet förstagångsväljare i 2022 års val, dvs personer som uppnått rösträttsålder sedan 2018 års val, bland svenska medborgare folkbokförda i Sverige väntas bli ungefär 430 000 personer.

Det är drygt 40 000 fler än i förra valet. Som andel av de röstberättigade går de från att utgöra 5,3 procent till 5,7 procent av väljarkåren.

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet