De fyra advokaterna från vänster: Henrik Jacobsson, Conny Cedermark, Monique Carden och Staffan Bergqvist. Foto: Från respektive advokatbyrå

Försvarsadvokaterna i mutåtalet kring Vårdexpressen vill ha 4,8 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

4,8 miljoner kronor är vad advokaterna begär efter att ha försvarat de två tidigare regiontjänstemännen och Vårdinnovations förre vd i den nya mutbrottsrättegången om Region Skånes upphandling av it-systemet Vårdexpressen.

Monique Carden försvarade en av tjänstemännen. Hennes kostnadsräkning uppgår till 638 871 kronor. Damon Tojjars två advokater, Henrik Jacobsson och Staffan Bergqvist, begär 1 047 715 respektive 1 148 302 kronor. Den andre tjänstemannens advokat, Conny Cedermark, har skrivit en räkning på 1 966 465 kronor.

Det är tingsrätten som slutligen avgör ersättningarnas storlek. Under fredagen kommer domen i mutbrottsrättegången vid Malmö tingsrätt.

Vårdexpressen

Hundratals mejl och dokument

Damon Tojjars advokat Staffan Bergqvist förklarar sin räkning på 1 148 302 kronor med att försvaret av hans klient inneburit en omfattande arbetsinsats:

”Damon Tojjar har i avsevärd omfattning samlat in en mycket stor mängd dokument där ingen detalj i förhållande till vare sig förundersökningen eller det tidigare målet har varit för liten för att inte undersökas. Detsamma gäller för den muntliga bevisningen. Damon Tojjar har även läst juridisk litteratur, domar och förarbeten avseende mutbrott, trolöshet mot huvudman och lagen om offentlig upphandling i en inte obetydlig omfattning.”

Bergqvist skriver att han tagit emot cirka 450 mejl och över 200 dokument från sin klient.

Åklagaren ifrågasätter tidredovisning

Thomas Forsberg, kammaråklagare vid Riksenheten mot korruption, anser i ett yttrande att försvarets räkningar är orimliga. Han ifrågasätter bland annat om advokat Jacobsson verkligen träffat Damon Tojjar så många gånger som påstås.

”Samtidigt har klienten Damon Tojjar i en skrivelse till tingsrätten med begäran om entledigande av advokat Jacobsson anfört att han endast erhållit ett fåtal möten med advokat Jakobsson.”

Dubbelt så dyr taxa

Åklagaren är också tveksam till en av advokaternas timtaxa.

”Advokaten Conny Cedermark har begärt ersättning med 3 000 kr/tim. För den händelse åtalet, eller delar av åtalet, skulle ogillas bör inte högre timersättning än den ordinarie brottmålstaxan utgå,” skriver åklagaren.

Enligt Sveriges Domstolar uppgår den ordinarie brottsmålstaxan till 1 442 kronor per timme.

Se mer om Vårdexpressenaffären i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet